www.omkonst.com:
Snabb sorti för Galleri Engström
Intervju med Göran Engström som lägger ned galleriet efter 33 år
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
Den observante kunde på vårens sista vernissagekort från Galleri Engström notera en röd säljprick vid galleriets adress. En avskedsfest hanns således med, även om beskedet om nedläggningen kom en smula överrumplande. Efter 33 års verksamhet vid Karlaplan ändrar Göran Engström nu inriktning.

—Mina barn säger att jag kommer att drabbas av lappsjuka i november, så det är inte omöjligt att jag tar upp någon form av konstprojekt, som curator, rådgivare eller deltar i någon form av samarbete. Jag kommer att fundera under hösten, säger Göran Engström.
     Men att etablera sig som gallerist på en ny adress verkar inte aktuellt, flexibiliteten och friare arbetstider hägrar. Därmed går Stockholms konstscen miste om ännu en erfaren och kunnig gallerist på kort tid. Bara i år har Omkonst skrivit "tack och adjö"-artiklar om Galleri Svenska Bilder samt Galleri Kavaletten. Inför hösten kan man också notera att ett antal gallerier saknar adress eller är i flyttagen. Det pågår sedan några år en rejäl omstöpning av och ett generationsskifte på galleriscenen i Stockholm.

Att sammanfatta över trettio års verksamhet är kanske inte det lättaste men Göran Engström pekar på en satsning som alltid varit viktig för honom:
     —Jag var tidigt ute på de internationella mässorna för att söka impulser och idéer. På 1970-talet visade jag David Hockney, Tàpies, Ed Ruscha och även etsningar av Jasper Johns innan priserna började rusa iväg. 1984 ställde jag ut 12 tjejer från New York, däribland Jenny Holzer och Kiki Smith. Även om det är dyrt och tar resurser är det nödvändigt som gallerist och konstnär i ett litet land som Sverige att komma ut och skapa internationella kontakter.
     —Man skulle önska att svenska staten kunde betrakta även konstutbytet som en exportfrämjande åtgärd, vilket är naturligt i många andra länder. På Sollentunamässan, som jag var med och tog initiativ till 1981, kunde man se 5-6 danska gallerister som fick både montrar och transporter betalda av danska staten.
     Skulle Kulturdepartementet vara intresserat av en curator för sponsrade satsningar till utlandet, förstår man att Göran Engström med glädje skulle erbjuda sina tjänster.

Bland de konstnärer som förknippats med Galleri Engström kan nämnas Ola Billgren och Max Book. Några av dem som debuterat på galleriet är Martin Wickström, Jan Svenungsson, Henrik Samuelsson, Edward Jarvis och Helena Mutanen.
     Redaktionen på Omkonst önskar lycka till med kommande satsningar och ber att få tacka för alla stimulerande utställningar som man kunnat ta del av på galleriet genom åren.

Stockholm 2006-08-29 © Susanna Slöör


 


 

 

 

Göran Engström
Göran Engström

   
Galleri Engström | Omkonsts startsida

KOMMENTERA ARTIKELN
Namn (frivilligt):
E-post (om svar önskas):
Här kan du lämna synpunkter på artikeln
till redaktionen: