www.omkonst.com:
Lappländsk tillflyktsort
Ricklundgården, sommaren 2009
Text: Jan Manker

skriv ut denna text
Kalle Hedberg - Till vännen Ricke Ova Malmqvist - Komposition Jenny Lundgren - Striped

I södra Lappland vid Kultsjön och Marsfjället ligger Ricklundgården. Huset har skapats av Emma och Folke Ricklund och har sedan många år varit en tillflyktsort för konstnärer och andra kulturarbetare. Här har man i en storslagen miljö i lugn och ro kunnat måla eller syssla med andra kulturprojekt.
      Som tack för vistelsen har konstnärerna lämnat ett konstverk var, vilket har resulterat i en omfattande konstsamling, där ett urval visas för allmänheten på Ricklundgårdens museum.

Ricklundgårdens konstsamling omfattar drygt 1100 verk och är naturligtvis av varierande kvalitet. Men det är en intressant samling och innehåller fina verk av Ricklunds generation. Kalle Hedberg vistades här ofta och är rikt representerad, bland annat med två porträtt av Emma och Folke Ricklund. Emma är skildrad med ett mjukt och ömsint uttryck i återhållen kolorit där blommorna i förgrunden vittnar om hennes kärlek till trädgårdskonst. För att vara på denna breddgrad lät hon anlägga en stor trädgård som delvis är bevarad. Porträttet på Folke har ett vresigare uttryck som känns kongenialt med den naturmänniska han var och den vilda natur han älskade och vistades i. Porträtten är fina exempel på Kalle Hedbergs storhet som porträttmålare.

Olle Carlström var också en trogen gäst på gården och hans ”Hednisk natur” sammanfattar med ett abstrakt formspråk de krafter som kan härska över detta landskap. Helmer Osslunds ”Marsfjället” visar upp en mjukare sida av denna natur.
      Asger Jorn har lämnat efter sig flera målningar från 40-talet som tydligt visar hans betydelse för Cobra-gruppen med bland annat målningen ”Två figurer”. Från ungefär samma tid stammar Lennart Rodhes ”Skogsbacke vid havet” där han med säker blick bygger upp en mångfacetterad rumsbild.

Naturligtvis finns här många verk av Folke och Emma Ricklund. I ”Lapplandsvår” har Folke fångat en spröd grönska i knotiga fjällbjörkar mot ett glittrande vatten och fjäll. Det är ofta den lite risiga undervegetationen som bildar fond och är huvudsaken i Folke Ricklunds måleri. Emma målade inte till en början men blev inspirerad av alla gästande konstnärer och lämnade efter sig en omfattande produktion som var okänd för de flesta. Hennes ”Träd i storm” vittnar om en målarbegåvning som levde i skymundan.
I mindre omfattning finns även skulptörer representerade. ”Komposition” från 1951 av Ova Malmqvist doftar 50-tal med sitt avskalade och rena formspråk.

Stiftelsen för Ricklundgården delar varje år ut stipendier till unga konstnärer som då också får tillfälle att visa några verk i museet. I år gick stipendierna till Jenny Lundgren och Erik Hedén.
      I ”Striped” av Jennys Lundgren träder en kvinnogestalt fram bakom ett stängsel av gula ränder som samtidigt är ett mönster i kläderna. Erik Hedén har i ett verk utan titel målat en organisk, böjd och grenliknande form med ett par utväxter av mer teknisk karaktär.
     Detta var ett litet axplock ur en varierande samling där många verk bjuder på överraskningar. Ricklundgården är väl värt ett besök för konstbotaniska studier.
         

Saxnäs 2009-08-25 © Jan Manker


 


 

 

 


Helmer Osslund - Marsfjället


Emma Ricklund - Träd i storm


Folke Ricklund - Lapplandsvår


Erik Hedén - Utan titel


Ricklundgården | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com