www.omkonst.se:
Gallerirunda i Malmö
Gallerirunda i Malmö, april 2022
Text: Kristina Maria Mezei

skriv ut denna text
Ur videon Time Waste © Helena Olsson
(Klicka på bilden för hög upplösning)
Att drunkna i hamoni gör ont © Åsa Maria Bengtsson
(Klicka på bilden för hög upplösning)

En konstrunda i Malmö så här års ger mersmak. Galleriernas olika inriktningar ger frisk mångfald och visar på rik nyfikenhet.

CG GALLERY
Martin Holm och Bergthor Morthens, 26/3–24/4 2022
Ett urval idag börjar med Double-Back på CG Gallery (Nobelvägen 11). Utställningen öppnades på årsdagen efter den förödande brand som drabbade huset i Göteborg där Martin Holm och Bergthor Morthens hade sina ateljéer. De nyproducerade verken vittnar om dramatik och skräck i ett formspråk som utnyttjar de använda materialen. Akryl och silikon rinner och bildar landskap i neonfärger, med spikvassa flikar på rad som i hajkäftar i Morthens tredimensionella väggverk. Holms samlade collagearkiv brann upp men han fortsätter att ta ut svängarna i verk som med en assemblagekaraktär smidigt följer hörn och fönsterkarmar. Ett par monokroma målningar med bränt pigment bygger brygga till en ny och balanserad färgprakt.

DIGITALISEUM
Sebastian Franzén och Niklas Wallenborg, 2/4–14/5 2022
Digitaliseum (Lodgatan 1), grundades 2014 med syftet att visa digital samtidskonst av både nya och etablerade konstnärer. Sebastian Franzén visar nu en serie där han utforskar vardagens bildflöden som de speglar sig i digitala medier. Han fotograferar situationer där folk väntar, går eller fikar och bearbetar fynd från webben. Därefter rensar han, skalar av, kompletterar med egna teckningar och förstärker uttryck och stämningar för att lyfta existentiella frågor som gömmer sig bakom människors rutiner. Han visar printar och ett bildspel som baseras på hans bildserier på Instagram.
      Internet är som oljefärg för en målare, säger Niklas Wallenborg. Hans arbete drivs av ett konceptuellt och kritiskt förhållningssätt till digitaliseringen av såväl samhälle som kommunikation, den virtuella världen i stort. Han formulerar komplexa problemställningar i ett nötskal: vad händer när digitala pixlar slocknar och verktygens skärmar spricker – hur påverkas förmedlad information när plattformen blir trasig?

SKÅNES KONSTFÖRENINGS GALLERI
Danielle Brathwaite-Shirley, 18/3–17/4 2022
Ödesmättade utmaningar väntar i den engelska konstnären Danielle Brathwaite-Shirleys dataspelsinstallationer på Skånes konstförenings galleri (Bragegatan 15). Att hela och läka historiens skadeverkningar på den afrikanska kontinenten är grundtemat. De gestaltas genom en svart transpersons perspektiv. Här ställs betraktaren inför svåra beslut, valda knapptryckningar kan leda till ett slavskepps undergång eller tvånget att återlämna stulna föremål och reliker. I blandningen av dataspel, digital kitsch och sci-fi berättelser, kryddade med humor, svallar känslorna högt. Jag blir uppslukad en profetiskt dånande digital röst som berättar. Detta skiljer sig från den ambitiösa och mycket mer kunskapsbaserade utställningen Hurting and Healing i Tensta konsthall i Stockholm som borrar sig djupare i liknande teman.

Daddy Cool, en tillbakablick © Martin Magntorn

GALLERI FORMAT
Lisbeth Johansen, Martin Magntorn, Jenny Lindhe, 12/3–24/4 2022
Sorgen slår mer direkt i vårt privata liv. När en närstående går bort förvandlas liv obönhörligt till minne. När glömska känns som ett svek kan konst och litteratur lindra och förlösa. Format är ett fotogalleri (Claesgatan 14). Tre fotografer delar med sig olika sätt att hantera förlusten av far och syster i bilder, tryck och objekt.
     Lisbeth Johansen försöker i sina fotografier överbrygga det avstånd som redan tidigt kom av faderns psykiska sjukdom. Suggestiva, vemodsfyllda, avsiktligt oskarpa bilder väcker känslan av att minnesbilder ångar bort som i disigt motljus.
     Martin Magntorn inventerar sin fars kontor medan det töms. Med smärtsam akrobatik skapar han nästintill absurda sammanställningar av efterlämnade föremål, galgar, pärmar, en trasmatta och vilstol.
     Jenny Lindhes metodiska genomgång av saker som hittades i en kartong långt efter systerns för tidiga bortgång visar på den avgrund som uppstår mellan ett nu och en tid trettio år bort i tiden. Hon lägger dem var för sig varsamt i belysta trälådor, något som tycks ha svårt att växa samman till en berättelse. Kanske som en gestaltning av det splittrade, fragmentiserade minnet.

GALLERI PING-PONG
Åsa Maria Bengtsson, 2/4–23/4 2022
Även Åsa Maria Bengtsson söker efter sammanhang. I stora teckningar och objekt på Galleri Ping-Pong skapar hon oväntade sammanträffanden: mellan mikro- och makrokosmos, vatten och liv, svampar och medvetande, och mellan människor och myter (Stora Nygatan 4). Det är ett mångfacetterat jäsande konstnärskap som finner uttryck i åtskilliga medier och som inte räds att vända och vrida på samma problemställningar om och om igen.
     Efter många års uppdrag och projekt har hon nu bestämt sig för att ta vara på ännu användbara saker i sin ateljé. Objekten vittnar om detta: ampelkrokar bildar en Narcissos som speglar sig i nysilverfat, runda klippta hål i meterlånga mörka presenningar öppnas mot det outforskade. I de stora teckningarna bolmar det av osynligt liv under jord, myceler bildar nät och förökar sig. De ställs mot exoplaneters små rundlar i ett mörkt universum. Teckningarna är känsligt nerviga och stannar länge kvar efter utställningsbesöket.

CELSIUS PROJECTS
Helena Olsson, 26/3–24/4 2022
Åter till vardagens mödor. Är det städning av ett badrum eller en dansperformance vi ser i Helena Olssons ”home making (hemarbete)” hos Celsius Projects? (Celsiusgatan 45) I den videofilm som visas här framförs den koreograferade städning som vi kunde se live på Lilith Performence Studio i Malmö förra året. Nu kompletteras filmen med surrealistiskt förvrängda städredskap, klurigt konstruerade humoristiska objekt. Men inför dansarnas ihärdiga och fokuserade rörelser framstår städningens effektivitet onödig. Helena Olsson vänder på den vanliga föreställningen om att städning bara tar tid. Kroppen, sinnet liksom badrummet går så att säga med vinst i stället för förlust i denna värld.

Malmö 2022-04-06 © Kristina Maria Mezei


 


 

 

 


Tutti Frutti Hive
© Martin Holm och Bergthor Morthens


Ur serien The Sun Rises and Shines
© Sebastian Franzén


Från installationen Into the Storm
© Danielle Brathwaite-Shirley


The Picture of The Yellow Sun
© Lisbeth Johansen


Tingen © Jenny Lindhe


I molnet finns byxorna © Åsa Maria Bengtsson


Households goods © Helena Olsson


CG Gallery, Malmö | Galleri Ping-Pong, Malmö | Celsius Projects, Malmö | Digitaliseum, Malmö | Skånes konstförenings galleri | Galleri Format, Malmö | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com