www.omkonst.com:
Den skulpterade färgen
Matthias van Arkel på Galerie Aronowitsch 6/3 – 28/3 2004
Text: Susanna Slöör
Matthias van Arkels fascination för färgen smittar. I hans färgskulptur ”Strip” låter han oss kliva in och bli en del av den. Vi får se hur färgen beter sig framifrån, sedd från baksidan och inifrån.
"Ride" olja på glas, 60 X 96 cm © Matthias van Arkel
Konstnären arbetar i sina större arbeten på plexiglas och i de mindre på diamantglas. I ”Strip” har han först låtit fördela rejäla färgklickar på det genomskinliga underlaget. En bild skapas som låter sig ses genom glaset på baksidan. I den mycket pastost pålagda färgen drar han sedan försiktigt med en spatel och skapar så en bild på bilden. Den fixeras genom att en ny plexiglasskiva trycks mot den befintliga målningen. Därefter tar konstnären hjälp av ett antal personer för att dra isär de båda glasen. Färgens sugande motstånd bildar vassa kraterliknande formationer på de frilagda ytorna. De två glasen har hängts från taket och betraktaren kan därmed ställa sig mitt i det isärdragna ”penseldraget”. Vi är bokstavligen i färgen, i målningen. Underlaget eller ytans roll förminskas, samtidigt framhäver glaset färgens massa, dess materialitet.
"Panda" olja på glas, 60 X 96 cm © Matthias van Arkel
I en svit mindre diptyker har Matthias van Arkel använt en liknande teknik. Färgklickar fördelas på ena glaset och sedan låter han dra ett nytt glas mot detta. Glasen monteras i den följd de hamnar efter ”draget”. Resultatet visar således färgen i dess direkta och indirekta form, på och genom glaset. Glasmålningarna innehåller både moment av omsorgsfull planering och slumpverkan. Mitt i tillblivelsens klimax avsäger sig konstnären kontrollen. Den återkommer dock när resultatet ska synas och värderas. Hur knyter den ursprungliga intentionen bunden till valet av ackord och fördelningen av massan an till det slutgiltiga uttrycket? Dopet, namningen, av målningen blir den handling som till sist slutför verket. Matthias van Arkel närgångna studier av oljefärgens verkningar sätter måleriet som uttrycksform på prov, samtidigt som den lystet hyllar den. Bilden och bildskapandet upphävs när färgen görs till föremål, samtidigt som färgföremålen låter processen fortsätta i upplevelsens immateriella form.
Stockholm 2004-03-08© Susanna Slöör
Kort om Matthias van Arkel: Född 1967 i Stockholm. Bor och arbetar i Stockholm. Kungliga Konsthögskolan 1991-93. Konstfack 1986-91. Utställningar i urval: Galerie Aronowitsch 2004, 1998 - Botkyrka Konsthall tillsammans med Per Kesselmar 2002-03 - Galleri Ahnlund tillsammans med Lars Arrhenius, Umeå 2001-02.
Tillbaka till startsidan för omkonst
|