::startsida ::sök ::arkiv ::vår policy ::prenumerera ::annonsera ::länkar ::kontakt


OM OSS

Omkonst är ett redaktionellt forum för konstkritik och kulturdebatt som drivs av konstnärer. Nättidningen startades 2002 av Susanna Slöör och Leif Mattsson. Recensionsverksamheten sköts av redaktionen i samarbete med ett nätverk av kritiker. Dessa är verksamma som konstnärer eller har en bakgrund kopplad till konstnärlig verksamhet. Redaktionen samt flera av de övriga skribenterna är medlemmar i Svenska Konstkritikersamfundet.

Läs om vår policy>>

REDAKTION

Leif Mattsson
Leif Mattsson, konstnär, konstkritiker, lärare och redaktör för Omkonst. Medlem i Svenska Konstkritikersamfundet och Publicistklubben. Utbildad på Konstfack, avdelningen för konst. Skrivit konstrecensioner och debattartiklar sedan Omkonst startades. Haft ett större antal utställningar i Sverige. Undervisar i grafisk formgivning, webbdesign, foto- och videoredigering. Född i Göteborg, verksam i Stockholm.

Susanna Slöör
Susanna Slöör, konstnär, konstkritiker, skribent, föreläsare och curator. Ansvarig utgivare för Omkonst. Medlem i Svenska Konstkritikersamfundet och Svenska Journalistförbundet. Ekonomexamen samt studier i idéhistoria och filosofi vid Stockholms Universitet. Har haft ett större antal utställningar i Sverige. Undervisar i konstnärlig handledning samt konstens teori och historia. Bor och är verksam i Stockholm.

Kontakta redaktionen per mail>>

SKRIBENTER
Se länk till respektive skribents hemsida på vår länksida>>

Ingeli Aalto
Ingeli Aalto är frilansjournalist, bosatt i Björstorp, Tranås. Har studerat konstvetenskap vid Lunds Universitet (50p) samt journalistutbildning vid Södra Vätterbygdens Folkhögskola, Jönköping. Har publicerat konstartiklar i bland annat Konstperspektiv, Omkonst, Konstvärlden, Fria Tidningen,  Smålandsbygdens Tidning, Smålands Folkblad, Jönköpings-Posten. Utkom 2015 med boken Li – Kioko en världsmedborgare (om konstnären och modern). Har släktband i Brasilien, Japan och USA, och är språkkunnig i portugisiska, franska, engelska.

Maria Backman
Maria Backman, konstnär, konstskribent. Medlem i Svenska Konstkritikersamfundet och KRO. Konstutbildad på Konstfack, avdelningen för konst samt Umeå Konsthögskola och Kungl Konsthögskolan. Skriver för närvarande i Omkonst, Dalarnas Tidningar och UE-forum. Ser sig främst som målare men arbetar också med historieinriktade projekt, ofta i Dalarna. Har haft utställningar i Sverige och utlandet. Gillar att köra travhästar och spela piano.

Linda Bergman
Linda Bergman är konstnär, curator, konstvetare och skribent/kritiker utbildad på bland annat Stockholms universitet, Uppsala universitet, Linnéuniversitetet och Konstfack. Hon driver bokförlaget Boris Press och är chefredaktör för och medgrundare av VERK tidskrift. Linda Bergman är medlem i Svenska Konstkritikersamfundet.

Bo Borg
Bo Borg är konsthistoriker och litteraturvetare. Är sedan ett trettiotal år verksam som kritiker och författare. Medlem i Svenska Konstkritikersamfundet, Publicistklubben och Svenska teaterkritikers förening. Publicerar ett femtital texter per år i dagspress och tidskrifter. Medverkan i Konstperspektiv, Tidskriften Svenskt Konsthantverk, Zenit, Omkonst mfl tidskrifter. Regelbunden medverkan i dagspress; genom åren NT/ÖD, Corren och på senare år GP och Nlt. Skriver fortlöpande böcker om konstnärer bl a om Yvonne Nimar , Gerd och Henrik Allert, Olle Schmidt, Africa Coll, Torbjörn Nolkrantz, Jan Erik Svensson, Eva Ström Svensson och kommande om Kerstin Bergh och Brita Rothlin Zachrisson.

Jenny Danielsson
Jenny Danielsson är frilansande skribent och podcastmakare. Tillsammans med Oscar Carlson driver hon podcasten Danielsson & Carlson. Hon har en magisterexamen i konstvetenskap från Stockholms universitet. Tidigare arbetserfarenhet inkluderar Angelika Knäpper Gallery, Tate och Moderna Museet.

Lotta Ekfeldt
Lotta Ekfeldt, bosatt i Norrköping, gymnasielärare i svenska och engelska. Har utbildning i konstvetenskap och kulturjournalistik. Är frilansskribent och har skrivit för Omkonst sedan 2012. Har också skrivit konstkritik för Norrköpings Tidningar och Dagens ETC. Medlem i Svenska Konstkritikersamfundet. 

Patrik Entian är en svensk konstnär bosatt i Drammen utanför Oslo och skriver för Omkonst om den norska konstscenen. Han är utbildad på Konstakademien i Trondheim, tog senare en phd med sitt måleriprojekt Looking for Painting på Kunsthögskolan i Bergen och är medlem i Norske Billedkunstnere. Patrik har haft soloutställningar på bl.a Trondheim konstmuseum, Bergen konsthall och på maerzgaleie i Berlin/Leipzig, samt utfört flertalet gestaltningsuppdrag för norska kommuner och universitet. Tillsammans med konstnärerna Jens Hamran och Aleksi Wildhagen driver han även samarbetsprojektet -& Co. Ett upptäcktsresande genom friluftsmåleri som spänner från performance, filmprojekt, bokutgivelser till att upptäcka en liten tätort med hjälp av staffli, gott humör och oljefärg.

Niels Hebert
Niels Hebert började skriva konstkritik som frilans i början av 90-talet, främst i regionen kring Gävle. Det var en tid då de lokala tidningarna hade resurser att publicera unikt material om intressanta utställningar i hela landet. Medlem i Svenska Konstkritikersamfundet. Niels Heberts inriktning för Omkonst är att bevaka konstlivet från Uppsala och norrut. Har publicerat böcker, varav en om Gävleborgs konst under 75 år och senast rapporten om den konstnärliga yttrandefriheten i världen (Fristäder gästfrihet yttrandefrihet). Fick Gävle kommuns kulturpris 2017 (delat) bland annat för sitt arbete som kulturjournalist. Bor i Ockelbo.

Martin Hägg
Martin Hägg har under 00- och 10-talet någorlunda regelbundet bidragit med texter till bland annat Omkonst, Helsingborgs Dagblad och Konstperspektiv. Fil mag i konstvetenskap från Uppsala. Medlem i Svenska Konstkritikersamfundet. Verksam som konstnär under 90-talet med utställningar i bland annat Norrköping, Uppsala, Linköping och Amsterdam. Uppväxt i Linköping och är sedan 1998 bosatt i Skåne.

Emil Ivedal
Emil Ivedal är konstvetare med masterexamen från Stockholms universitet och kandidatexamen från Uppsala universitet. För närvarande arbetar han på Liljevalchs och frilansar som konstskribent. Tidigare arbetserfarenheter inkluderar positioner i många av konstvärldens olika hörn såsom på museum, konsthall, auktionshus och privata gallerier i Stockholm och Berlin.

Bengt Jahnsson-Wennberg
Bengt Jahnsson-Wennberg är utbildad vid Umeå Konsthögskola. Bor och verkar i Stockholm. Sysslar huvudsakligen med måleri, gärna i större format och installationer, en slags tredimensionella målningar. Det berättande draget är ofta framträdande. Arbetar även med skönlitterära texter, har gett ut en roman och en diktsamling. Medlem i Svenska Konstkritikersamfundet och har skrivit för Omkonst sedan 2013. Verksam som lärare vid olika konstskolor, bland annat Gerlesborg i Stockholm. 

Berit Jonsvik
Berit Jonsvik är konstnär med ateljé på Konstepidemin. Utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk Gbg, Konstvetenskap, Kungliga Konsthögskolan. Har haft ett flertal utställningar, senast Röhsska museet 2016, Lokstallet 2017. Flera offentliga uppdrag, bl.a. Sahlgrenska sjukhuset 2008. Erhållit statliga och kommunala stipendier och artist-in-residence. Representerad Statens Konstråd, Sveriges Riksdag, Röhsska museet m.fl. Skriver i tidskriften Zenit, redaktör för Boken om Konstepidemin. Skriver regelbundet för Omkonst sedan 2011.

Mattias Lundblad
Mattias Lundblad är fotograf och skribent i USA, ursprungligen från Linköping. Han bor i den konstintensiva lilla staden New London vid Connecticuts kust. Hoppar även ofta på tåget till New York åt ena hållet, Boston åt andra, och har då med sig en hopfällbar cykel för att snabbt ta sig mellan utställningar att skriva om. Har konst- och samhällsvetarbakgrund från Stockholm samt konst- och fotografutbildning från Östergötlands och Smålands skogar. Skriver regelbundet för Omkonst sedan 2011.

Silva Malmsten
Silva Malmsten är konstnär och konstvetare med en masterexamen i Fri Konst från Konstfack (1991-97) och konstvetenskap från Uppsala Universitet. Verksam som konstnär med separatutställningar på bland annat Mia Sundberg Galleri i Stockholm och Galleri Ping-Pong i Malmö. Har även arbetat inom pedagogik på Nationalmuseum (2001-2013) och som formlärare på Beckmans designhögskola (2001-2014). Skriver regelbundet konstkritik för Omkonst sedan januari 2017. Bor och är verksam i Stockholm.

Jan Manker
Jan Manker, konstnär, född i Stockholm. Arbetar som målare och grafiker. Utbildad vid Stockholms Universitet 1960-64, Konstakademien 1964-69. Konstvisningar på Moderna Muséet och Nationalmuseum 1962-65. Lärare på Konstfack 1968-77, intendent på Sveriges Allmänna Konstförening 1995-99, arbetat med att skapa och driva Grafikens Hus 1993-2007. Har sedan 1964 haft ett stort antal separatutställningar i Sverige samt deltagit i samlingsutställningar i Sverige och utlandet. Skrivit för Omkonst sedan 2008.

Kristina Maria Mezei
Kristina Maria Mezei är konstvetare och konstkritiker. Disputerade vid Uppsala universitet med en avhandling om Grafikskolan Forum i Malmö. Skrivit konstkritik sedan 1976 i främst UNT och VLT, för nyhetsbyråer och facktidskrifter och för Omkonst sedan 2009. Är verksam även som kulturjournalist med ämne konst och trädgård. Medlem i Svenska Konstkritikersamfundet och Svenska Journalistförbundet. Arbetar även med offentlig konst som verksamhetsutvecklare i konstfrågor vid Region Västmanland.

Olle Niklasson
Olle Niklasson är frilansskribent, musiker och ljudkonstnär, utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg. Efter femton år i musikvärlden med punkare, proggare, symfoniorkestrar och Rolling Stones-medlemmar har Olle Niklasson huvudsakligen arbetat som kulturskribent där han bidragit med texter till ett trettiotal tidningar och tidskrifter. Förutom konstartiklar publicerade i Göteborgs-Posten, Filter och Konstvärlden skriver Olle regelbundet i Omkonst, Zenit och Konstnären. Han har skrivit två böcker: Lök på laxen, en etymologisk kokbok, och Fyrtiotvå hus och en bockkran i Göteborg, en bok om Göteborgsarkitektur.

Joanna Persman
Joanna Persman är konsthistoriker och frilansskribent, verksam bland annat som konstkritiker på Svenska Dagbladet. Hon är också redaktör för konstpublikationer som ges ut av Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.

Tim Schmidt
Tim Schmidt är musiker, konstvetare och konstnär. Han är uppvuxen i södra Östergötlands skogar och nu bosatt i Berlin. Studier i konstvetenskap, fotografi, filosofi, samt låtskrivande och sound design. Filosofie masterexamen med konstvetenskap som huvudämne från Uppsala universitet. Som musiker har han turnerat mycket i Europa och släppt skivor med folk och ljudlandskap. Han har ställt ut fotografi och video. Har skrivit konstkritik för Omkonst sedan 2016.

Emelie Ånskog
Emelie Ånskog, konstnär, skribent, lärare, konstvetare. Frilansar inom litterärt och konstnärligt skapande. Kursföreståndare på Skriv ditt liv, Glimåkra folkhögskola. Undervisar i lyrik och prosa. Föreläser om konst och kreativitet. Utbildad bild- och skrivarpedagog. Född i Stockholm, verksam i Skåne.

Tillbaka till startsidan för omkonst