www.omkonst.com:
Porträtt av en rörelse
K G Bejemark på Thielska Galleriet 12/6 – 29/8 2004
Text: Susanna Slöör

K G Bejemark är skulptören som porträtterat kulturpersonligheter som Nils Ferlin och Evert Taube. Även Picasso ler uppkrupen i en gungstol med cigaretten lojt i handen på Thielska Galleriet, där en minnesutställning visas under sommaren.


"Greta Garbo " målat trä, 1962 © KG Bejemark

Den riktigt inkännande porträttörens dilemma är att den avbildades aura riskerar att skymma skildraren själv. Varje själ kräver sin poesi, vilket gör att varje porträtt med nödvändighet måste bli unikt. En perfektionist söker således efter det tillvägagångssätt som mest fullkomligt förmår att skänka avbildningen liv. Ett liv som väcker igenkännandets glädje hos både nära och avlägsna bekanta, men som också förmår att ensamt och i evighet pulsera i den livlösa materian. Bejemark tillhör den skara konstnärer som i sökandet efter det exakta uttrycket inte drar sig för att offra tidigare gjorda erfarenheter och upptäckta genvägar (stilen), för att finna den accentuerade form som lösgör det eftersträvade mötet med personen ur materialet.


"Liggande" brons © KG Bejemark

Vill man ändå försöka skapa sig en uppfattning om hur Bejemark gick tillväga tror jag att en del av svaret kan sökas i den svarta träskulpturen av Greta Garbo som finns med på utställningen. ”En kolsvart regnig höstkväll såg jag Garbo gående på Biblioteksgatan i blänket från skyltfönstren”, så lyder konstnärens egen beskrivning av sin infallsvinkel. Den svarta siluettliknande figuren är snarare ett porträtt av en rörelse, säkert en mycket karakteristisk sådan för dem som träffade henne. Men den är också en rörelse som väcker ett igenkännande på ett mer allmänt plan. För att kunna skildra hennes gång fanns synintrycket, men till detta har Bejemark tillfört en inre upplevelse av hur det är att känna sin egen fot sträcka sig fram i ett långt forcerat kliv. Han använder sig av något som man skulle kunna kalla för ett uppmärksamhetsperspektiv. Uppmärksamheten riktas även inåt mot hur foten upplever energin i det marksökande steget, en upplevelse som alla har även om den på ett medvetet plan oftast dränks av andra förnimmelser.

Stockholm 2004-06-21 © Susanna Slöör


Kort om K G (Karl Göte) Bejemark: 1922-2000. Född i Ovansjö.Utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm 1954-59. Professor vid samma institution 1971-81.

Länk till Thielska Galleriet | Tillbaka till startsidan för omkonst

 

skriv ut denna text