www.omkonst.com:
Ansiktets tystnad
"Avbilder", Erika Dahlén, Kulturhuset, Våning 4, 23/1 - 7/3 2004
Text: Leif Mattsson

På Kulturhusets våning fyra visar Erika Dahlén arton kvadratiska målningar föreställande ansikten med inåtvänt slutna ögon. En tystnad skapas i ett annars så brusande utställningsforum.


"Avbild 13" olja på duk 52 x 55 cm © Erika Dahlén

Erika Dahlén presenterar arton porträtt av människor, placerade i frontal position med ögonen slutna, arton kvadratiska oljemålningar där inga blickar möter betraktarens. Man kan obehindrat och närgånget låta sin registrerande blick svepa över ansiktena och betrakta alla veck, rynkor och skavanker utan att avbrytas av ögats motriktade strålljus – som ett barn som oskuldsfullt och ogenerat betraktar den gamles ärrade och rynkiga hud. I några fall stannar man till lite längre då den avporträtterade tycks bära på en särskild inre frid och existentiell tystnad.

Målningarna har fotografier som förlagor och bär fotografiets alla tecken, som i pojkporträttet (Avbild 13) där blixtens hårda ljus frätt ut ansiktsfärgen och kastat en kraftig, mörk skugga bakom pojkens huvud. Här bidrar bakgrundens mörker till att dölja oväsentliga detaljer och betraktarens blick återkommer till det sköra pojkansiktet, så slutet i sin drömska värld. Hans hud är varsamt modellerad med tunna penselstreck och blixtljusets platta framtoning byts till ett måleriskt vibrato. I andra bilder återfinns mer av rumslig gestaltning och kanske kan detta ge en mer mångbottnad bild av den avporträtterade. En tegelvägg, ett drömskt landskap eller en vägg med skisser möjliggör en associativ värld bortom modellen och bortom ögonens slutna mysterium. Ändå kan man inte låta bli att fascineras av enkelhetens styrka och renodlingens kraft i de porträtt där Erika Dahlén låter de nakna ansiktena helt själva få berätta sin tysta historia.

Stockholm 2004-01-25 © Leif Mattsson


Kort om Erika Dahlén: Född 1963, gick ut Konsthögskolan i Stockholm 1988. Har ställt ut separat och i grupp vid ett flertal tillfällen, bl.a. två gånger hos Galleri Olsson, Stockholm.

Länk till Kulturhuset, Stockholm

Tillbaka till startsidan för omkonst

 

skriv ut denna text