www.omkonst.com:
Vattenvärldens magi
Tina Eskilsson, Galleri Svenska Bilder 8/5 - 25/5 2004
Text: Leif Mattsson

Kroppar i vatten, svävande i sin relativa tyngdlöshet är ett återkommande tema i Tina Eskilssons verk på Galleri Svenska Bilder.


"Don´t breathe" (detalj) screen på blästrat plexiglas © Tina Eskilsson

Omslutna av vattnet utför Tina Eskilssons figurer sin långsamma akvakoreografi. De hejdas endast av vätskans tröghet som samtidigt ger dem akrobatens alla möjligheter, om än bara tillfälligt. Från en synpunkt inifrån vattenmassan delar vi figurernas upplevelse som medsimmare i en plaskande och bubblande vattenlek. Vi påminns om undervattenvärldens magi och kroppens tyngdlöshet, som en reminiscens från barndomens första möten med detta märkliga fluidum.

Tina Eskilsson använder åtminstone tre olika uttrycksmedel för att framkalla den ovannämnda känslan. Dels en videoinstallation med två spegelvända ansikten ”samtalande” under en vattenyta, dels ett antal vaxmålningar på plåt där vågorna på ett illusoriskt sätt framkallats av vaxets stelnade rinningar och slutligen i ett femtontal monokroma undervattensbilder där simmande figurer applicerats på det blästrade plexiglaset. Personligen finner jag i dessa sistnämnda monokromer den starkaste förmedlingen av vattnets magi. Här samverkar kropparnas skira materiaritet med vattnets transparens och här bidrar också förenklingen i idé och utförande till bildernas självklara autonomi.

Stockholm 2004-05-12 © Leif Mattsson


Kort om Tina Eskilsson: Konstfack 1982-86. Utställningar i urval: Gotlands Konstmuseum, 1993 - Galleri Bengt Adlers, Malmö 1994 - Galleri Kronan, Norrköping 2001 - Karlskrona Konsthall 2003 - Galleri Svenska Bilder, Sthlm 2004

Länk till Galleri Svenska Bilder | Tillbaka till startsidan för omkonst

 

skriv ut denna text