www.omkonst.com:
Ett rött språng
Susanna Gunnarson på Galleri Svenska Bilder 5/10 – 19/10 2004
Text: Susanna Slöör

Susanna Gunnarson tar i den aktuella utställningen ett "rött språng" över till ny målerisk mark och utsätter sin motivvärld för en ingående granskning.

skriv ut denna text

Susanna Gunnarson inventerar förråden av anledningar som leder till bilder och arbetet redovisas bland annat på torrt kritgrundade pannåer med titeln "Inventarie I-XXXIII". De kan bestå av de allra mest anspråkslösa växter, blad och svampar. Hon väcker målningarna till liv med hjälp av en skir växtlighet som sällan klingar ut i de stora färgackorden. I det naket spröda och i den brungrågrönt skimrande världen av epitel, knoppar, mjuka men spänstiga stjälkar ryms alla färger. I dem bor således målarens skäl till att måla. Hon rör sig försiktigt och följsamt bland sina organiska vänner och inte sällan upplever man svamphattarna som personligt gestaltade porträtt.

Med jämna mellanrum utsätter konstnärerna sina målarvärldar för en kritisk granskning och för in nya parametrar för att testa hur uthållig och utvecklingsbar den egna utmejslade måleriska dialekten är. Susanna Gunnarson har i flera av de nya verken valt att höja färgen och utsätta sina motiviska skyddslingar för en mycket intensivt verkande ljusterapi. Hennes lågmält finstämda värld av vagt förmänskligade eller besjälade växtdelar träder in i en ny närmast metafysisk dimension. Den inifrånupplysta och centrerade örten mot en eteriskt blå fond i målningen "Fräken" för tankarna till himmelsfärd och återuppståndelse. Undret hyllas av en svamprikets spirande änglakör. Man kan spåra en hälsning till äldre målarkollegers himmelska hymner. Gunnarson målar den bildliga upplevelsen av extas och hänförelse, frikopplad sitt bokstavliga sammanhang - en målaruttryckens inventering och arkeologiska utgrävning.

Stockholm 2004-10-11 © Susanna Slöör

Kort om Susanna Gunnarson: Född 1959. Utbildad på Konstfack. Har tidigare ställt ut på Galleri Svenska Bilder 1996 och 2000.

 


 


 

 

 


"Fräken" olja © Susanna Gunnarson


"Ängel" olja © Susanna Gunnarson

Galleri Svenska Bilder | Startsida Omkonst