www.omkonst.com:
Att lägga örat mot asfalten
Lars Göran Nilsson, Galleri Anders Lundmark 20/3 – 18/4 2004
Text: Leif Mattsson

I Lars Göran Nilssons måleriska installation ”Handlingar” på Galleri Anders Lundmark förenas informellt måleri, rumslig gestaltning och poetiska ordbilder. En presentation för blick och tanke.


"Utan titel" olja på plåt, blyerts © Lars Göran Nilsson

Att bilden bara är en del av rummet tycks alldeles självklart för Lars Göran Nilsson. Dess föremålsbeskrivningar slutar inte vid målningens kant utan sprider sig ut över galleriets väggar - ibland som spröda blyertsfigurer, ibland som poetiska ordbilder. Delvis utsuddade väggmålningar i asymmetrisk form står som kontrast till de kvadratiska målningarnas relativa slutenhet. En variation av en informell, närmast viskande penselföring och en graffitiliknande textbehandling skapar också en nivåmässig spänst i utställningen. Lars Göran Nilsson aktiverar hela gallerirummet, vilket i och för sig inte är något unikt på dagens konstscen. Men det som skiljer honom från många samtida konstnärer/installatörer är att hans bilder har en sådan målerisk autonomi. Han behärskar verkligen sitt material och varje bild kan sägas bära hela utställningen i sig själv. För i Lars Göran Nilssons bilder finns helheten i delarna.

"Nu höjer jag medvetandenivån genom att lägga örat mot asfalten / jag brukar tänka på ingenting / men den här gången tänkte jag på alla människorna", läser jag i en av texterna på väggarna. Nilsson för in poesin som en samtalspartner till målningarna, för att ackompanjera verken men också för att skapa de nödvändiga förutsättningarna för att vi ska kunna ta in bilderna i vårt medvetande. Att verkligen "se" konst är inte lätt. Vardagens brus av visuella oväsentligheter skräpar ned våra ögon tills endast ledsynen återstår. Vad Lars Göran Nilsson här försöker göra är att försätta oss i ett tillstånd bortom detta brus och bortom komparationen – ett svävande tillstånd där måleriet inte längre är ett språk utan ett varande. Hans måleri är på så sätt mycket krävande för betraktaren, men samtidigt enkelt som en viskning. Det enda vi behöver göra är att "se" och förkasta våra fördomar om bildens rumsliga begränsningar. Hans bilder leder oss inte framåt utan inåt.

Stockholm 2004-03-23 © Leif Mattsson


Kort om Lars Göran Nilsson: Född 1954 i Uppsala. Bor och verkar i Göteborg. Konsthögskolan Valand 1981-84, Konsthögskolan i Köpenhamn 1984-86. Utställningar i urval: Galleri Mors Mössa, Gtbg 1996, 2001 - Göteborgs Konstmuseum, Stenasalen 1998 - Olle Olsson-huset, Solna 1999 - Galleri Anders Lundmark 2004.

Länk till Galleri Anders Lundmark

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text