www.omkonst.com:
En slant för dina tankar
Jockum Nordström på Galleri Magnus Karlsson 20/9 – 5/11 2004
Text: Susanna Slöör

"Jag tittar hela tiden på min omedelbara omgivning, förutom i böcker. Konst, fotografier, människor, växter, arkitektur, mönster, textilier och historia spelar också in." (ur katalogen "Mellan bordet och benen" från 2002)

skriv ut denna text

Tingens ordning heter ett av Jockum Nordströms collage från den aktuella utställningen. Aktörerna i den nedre delen av målningen spelar upp sin scen mot bakgrund av finstrimlade notisblad och teckningar ur konstnärens produktion - ur tankefrönas och hugskottens arkiv. Ett litet gömt frottage av en svensk tioöring och en amerikansk dime fångar av någon svårförklarad anledning intresset i den breda flodådra av förbiilande och och ivägskickade infall som möter mig. En slant för dina tankar, lyder det första reaktiva svaret som ackompanjeras av Tom Waits sorgset skrovliga röst i "On the nickel". Biljetten är löst och resan fortsätter längs vilda hisnande tankebanor där vagnarna utsätts för lappkast och gnisslande tvära växlingar in på nya spår.

Tingens ordning – titeln ler mig rakt upp i ansiktet med spefullt uppåtriktade mungipor. Att acceptera och nöjsamt följa tankarna som blommar upp utan att sortera eller etikettera infallen som strömmar ur Nordströms härjade arkiv är väl också någon form av ordning. Även om det är dokumentförstörarens rytmiskt tuggade uppstyckningar som vunnit som arkiveringsprincip. På aktörernas eller de hela figurernas nivå i de olika pappercollagen pågår en ström av handlingar som verkar hämtade ur bordstabletter med New England-känsla och korsade med bonader från Dalarna. Kvinnor med blottade kön sätter en uppmärksamhetsskapande punkt mitt i och mellan scenerna. "Scent of a women" lyder nästa omedelbara gensvar, vilket för mig raskt tillbaka till Nordströms inrökta, kaffefärgade samt bongolvs- och möbelpolishdoftande färgackord som mycket tydligt skickar imaginära doftsignaler till mitt luktsinne.

Inför Jockum Nordströms bilder försätts man i en mental rotation. Möjligen är det virvelvindens eller malströmmens sugande hål som återkommer motsägelsefullt presenterad i form av stiliserade runda tecken i flera av verken. Kompositionerna är för övrigt inte expressivt våldsamma utan präglas av ett lugn, som om konstnären befunnit sig i en avslappnat tillstånd, fullt upptagen av att utföra en gensvarens automatiska skriftväxling.

Stockholm 2004-10-05 © Susanna Slöör


 


 

 

 


"Tingens ordning" collage, 151 x 139 cm, 2004
© Jockum Nordström


"Avel och inavel " blyerts, 45 x 60 cm, 2004
© Jockum Nordström

Kort om Jockum Nordström: Född 1963 i Stockholm. Bosatt och verksam i Stockholm. Har utsetts till årets konstnär på konstmässan The Armory Show i New York, mars 2005. Till sommaren nästa år planeras en separatutställning på Moderna Museet.

Galleri Magnus Karlsson | Omkonst startsida