www.omkonst.com:
Att vända sig om och tystna
Christina Olivecrona, Galleri Helle Knudsen 3/4 - 28/4 2004
Text: Leif Mattsson

På Galleri Helle Knudsen visar Christina Olivecrona nya målningar som i sin skenbara enkelhet är befriat inbjudande.


"Möte II" olja © Christina Olivecrona

En människa vänder sig om och tystnar. Hon lutar sin panna mot trädet, som tar emot och låter henne sammansmälta med barken. Målningen ”Möte II” är en av flera märkvärdiga bilder från Christina Olivecronas utställning på Galleri Helle Knudsen. Med mild humor och ett lågmält poetiskt tilltal frammanar hon stämningar som ligger drömmen närmast. En uggla blänger förnärmat på betraktaren och en kråka med människoansikte tar sig ett dopp i gatans vattenpussar. Ett hus söker förgäves gömma sig bakom en trädstam och människorna sänker ned sina kroppar i det solnedgångsfärgade vattnet. Hennes bilder är svåra att beskriva med ord, men inte att se. Deras logik blir vid betraktandet fullständigt klar och lämnar orden bakom sig.

Christina Olivecrona använder ofta färgen som materia. I flera bilder byggs vallar av färgmassor upp som varieras med mjuka övertoningar. Detta ger målningarna en viss råhet som kombineras med en portion absurditet i innehållet. I bilderna av hus och trädstammar ligger det oväntade i att porträttera dem som självständiga individer. De deltar med lika värde som människorna i målarscenariot. Därmed har Olivecrona skapat en jämlikhet mellan tingen, träden och personerna som ger henne fritt spelrum för överraskande konstellationer. Hon kan då låta människan tystna mot trädet som en hyllning till vardagens nödvändiga mysterium

Stockholm 2004-04-06 © Leif Mattsson


Kort om Christina Olivecrona: Född 1959 i Stockholm. Konsthögskolan i Umeå 1987-92. Utställningar i urval: Boibrino, Sthlm 1993, 1995 - Motala Konsthall 1999 - Galleri Helle Knudsen 1999, 2004.

Länk till Galleri Helle Knudsen

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text