www.omkonst.com:
Humoristiskt om allmänbegreppet
Jean Ploteau på Candyland 30/4 – 9/5 2004
Text: Leif Mattsson

Hollywoodstjärnor stormar in i de personliggjorda IKEA-miljöerna och skapar ett milt humoristiskt kaos i Jean Ploteaus fotomontage på Candyland.


Ur sviten "Your dream comes true" fotomontage © Jean Ploteau

Skämtet som överraskningsmoment är ett alltför sällan använt inslag inom konsten. Dess möjlighet att punktera alltför uppblåsta teoretiska sammanställningar samt utropa: ”kejsaren är naken” gör skämtet till ett befriande förhållningssätt som i rätt sammanhang kan vara både subversivt verkande och naivt avväpnande. På det hela taget är skämtet något som borde stå på schemat i varje konstskola med självaktning – istället för den förhärskande ironin och cynismen.

Jean Ploteau använder flitigt skämtet i sina fotomontage på Candyland. överraskningen ligger här i sammanställningen av IKEA-interiörer, där konsten på väggarna bytts ut mot personliga bilder på anhöriga och vänner, i kombination med inplacerade Hollywoodstjärnor. Det blir fullkomligt absurt när den tillkämpat lugna friden i det privata rummet, blir störd av figurer som likt Don Quijotes fäktar och slåss i sin iver att försvara något – vem vet vad. Risken är överhängande att när dessa Hollywoodstjärnor är klara med sitt fäktande och skjutande, har de fullständigt ödelagt den miljö de är satta att vistas i.

I målningarna är humorn mer filosofiskt inriktad. I en bild som tycks hämtad ur en pekbok för barn återfinns fyra träd, alla mycket olika. Under vart och ett står ordet ”Träd”. Och visst är de alla träd, men vad skall det stackars barnet tänka när det ser fyra olika stiliserade pinnar med mycket varierade utseenden och de alla kallas träd. Det enda gemensamma är ju ordet under bilderna - allmänbegreppet ”Träd”. Ploteau lyckas här på ett avväpnande sätt påtala tveksamheter i vårt sätt att benämna vår omgivning; inget märkvärdigt i och för sig men nog så viktigt och många gånger riktigt underhållande.

Stockholm 2004-05-03 © Leif Mattsson


Kort om Jean Ploteau: Utbildning, Ecole des Beaux-Arts de Grenoble (Frankrike). Utställningar i urval: E.L.A.C. i Lyon,1989 (video) - en utställning om Sverige på det franska institutet i Sthlm, 1992 - "Getskägg & syndabockar", Nationalgalleriet Sthlm 2001.

Länk till Candyland

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text