www.omkonst.com:
Den frätande svärtan
Margareta Rabe på Galleri Helle Knudsen 7/2 - 29/2 2004
Text: Leif Mattsson

Margareta Rabe visar på Galleri Helle Knudsen ett måleri som utmanar med sin drastiska målarenergi och sitt etsande linjespel.


"Ansikte" olja på duk © Margareta Rabe

Margareta Rabes målningar är befriande osentimentala. Det fräser och knakar om de svarta grova linjerna, med gråskalorna stödjande som en följsam rytmsektion. Linjesvärtan tycks smitta även de vita bakgrunderna och när färgaccenterna i nedtonat rött eller ockra tillkommer bildas en bubblande brygd, inte olik den de tre häxorna tillreder i Shakespeares Macbeth. Det är stundtals diaboliskt och oftast frätande vasst. I flera av de frontala porträtten finns också en uppfordran i blicken, som en anklagelse. I andra är dock uttrycket milt och avklarnat, till och med melankoliskt. Det stränga draget mjuknar och en efterlängtad mental paus inträder.

I landskapsmålningarna är Rabe än mer rytmiskt lekfull. En trädstam beskrivs med ett slags tachistiskt anslag, som en kraftig svart färgfläck mot de spröda grenarna. En väg ristas fram med hjälp av tunna vibrerande streck. En åker piskas upp med breda, rastlösa penselfåror. Ett motsatsernas spel skapas mellan linjer och ytor, smutsigt och rent, stramt och fritt, utan att Rabe för den skull tappar känslan för valören. Men även om hon tycks måttligt intresserad av att försköna och behaga, inträder efter en stunds betraktande en annan skönhetsupplevelse - av ett mer raffinerat och komplext slag.

Stockholm 2004-02-16 © Leif Mattsson


Kort om Margareta Rabe: Född 1950 i Göteborg. Konstfack 1972-73, Konsthögskolan i Stockholm 1973-78. Detta är hennes andra utställning på Galleri Helle Knudsen, Sthlm.

Länk till Galleri Helle Knudsen

Tillbaka till startsidan för omkonst

 

skriv ut denna text