www.omkonst.com:
Tema seendet:
Män lär kvinnor att tända på män
Text: Britt Marie Trensmar | fotograf och konstnär

Bilden av den lättklädda mannen som ögongodis börjar bli allt vanligare i media. Till och med ultrakonservativa delar av vårt bildsamhälle, som reklambranschen och damtidningarna, har börjat förstå att kvinnor kanske drömmer om annat än att se ut som fotomodeller... Eller?...


En Rambo utan kläder - så blir gärna bilden av mannen i rollen som sexobjekt när männen själva får bestämma. Rugbyspelaren Mirco Bergamasco i Stade Français formad av den franske fotografen François Rousseaus öga.

Mannen som sexobjekt väcker onekligen många frågor om vem bilden egentligen riktar sig till. För vems blick är den gjord? För kvinnans eller mannens? Homoerotiken har länge varit nästan den enda kanalen för skildringar av den nakna eller lättklädda mannen. Den bild vi nu ser växa fram av mannen i rollen som sexobjekt, flörtar mycket med homoerotiken. Inte bara i skildringen utan även i det faktum att man ger manliga fotografer dessa uppdrag. Det är män som fotograferar män.

Inget ont i det. Det kan vara ett hälsosamt tecken på en ökad acceptans av homosexuella och det är bara att välkomna. Självklart är det bra att de homosexuellas bildberättande får större utrymme och att det inte behöver vara så tydliga gränser för varken homo- eller heterosexualitet. Visst är det en utveckling åt rätt håll.

Visst kan den heterosexuella kvinnan och den homosexuella mannen många gånger njuta av samma bilder av män. Det finns dock viktiga tendenser som är värda att diskuteras. En tydlig tendens pekar mot att den hetero- och homosexuelle mannen verkar ha samma mansideal. Hjälten, eller heroen som akademiker föredrar att kalla det, är ett genomgående ideal inom homoerotiken och andra nakenstudier av män. Den aggressive hjälten med svällande muskler, bister blick, spända käkar och uttryckslös mun. En svårmodig hjälte presenterad i en atletisk nakenhet. Så också i de trendiga fotografierna av den sexige mannen. Självklart finns det undantag - det finns det alltid! Den amerikanske fotografen James Bidgood och hans underbara bok med samma namn är ett exempel på homosexuella män som föredrar romantik och sensualism. Bögparet Pierre och Gilles fantastiska bildskapande samarbete är ett annat exempel.

Vill kvinnor se sensuella män? Ja, men förmodligen inte ALLA kvinnor. Vill kvinnor se aggressiva atleter, eller "farliga" män som de förmildrande kallas? En del tänder på det också, men långt ifrån ALLA kvinnor. Vill kvinnor se män som ”gosar” med varandra? Ja, det finns det säkert de som vill, men är det samma sak som att kvinnor vill se bögporr? Den heterosexuella kvinnan kanske vill skapa sin egen bild av vackra män som njuter av varandra med en kvinna som gör entré som den stora frälsaren, på samma sätt som män skapat sin egen fantasibild av ”lesbisk kärlek"?

Hur kvinnor vill se mannen vi vet väldigt lite om, men vi vet desto mer om vad kvinnor INTE vill se. Det har ju många högröstade med en engagerad glöd upplyst läsare om i många spaltmetrar genom åren. De åsikterna kan vi säkert rabbla utantill i sömnen vid det här laget. Däremot är alla dessa pennor märkvärdigt lågmälda när det kommer till vad de VILL se. För visst är det är enklast att inta kritikerns roll, det är så lätt att bara sitta där och tycka. Det är bra mycket svårare att hitta lösningar, ha visioner och idéer om hur man kan förändra eller helt enkelt fundera över vad man VILL se i stället för vad man INTE VILL se.

Mannen har haft flera tusen år på sig att utforska hur han vill se kvinnan, som väcker hans åtrå och begär. Ett experimenterande som exploderat de senaste hundra åren och gett oss den bild av kvinnan vi har idag.
Nu när det börjar bli trendigt att visa män som ögongodis, kunde man ju tänka sig att det är kvinnans tur att ta reda på hur hon vill se mannen som väcker hennes åtrå och begär. Tyvärr är det inte så. De flesta tjej- och damtidningar som serverar manligt ögongodis för sina läsare verkar anse att män är bäst lämpade att lära kvinnor hur de ska titta och tända på män. Se gärna Vecko-Revyns kalendrar som de gjort de senaste åren, i samarbete med t ex Cancerfonden och nu senast med Stadsmissionen för år 2004, med bilder på bland annat musikartisterna Peter Jöback, Dogge och Ola Salo. Visst gör de manliga fotograferna ett bra arbete, men det är inte det saken handlar om.

Det är när man gör anspråk på att vår bildkultur skulle vara jämställd bara för att män presenteras som sexobjekt, som det blir riktigt galet med män som avbildar män för en kvinnlig målgrupp. Är det verkligen rätt väg att gå då en tjejtidning låter en homosexuell manlig fotograf lära unga tonårsflickor hur de ska tända och titta på män, för att dra det till sin spets?

Vi är så till den grad hjärntvättade av det manliga bildberättandet att kvinnor ser på sig själva med den manliga blicken. Är nästa steg att männen även påverkar kvinnor till att tända på honom genom hans egen blick? Vi är redan på god väg i den riktningen.

Stockholm 2004-02-10 © Britt Marie Trensmar


 

skriv ut denna text