www.omkonst.com:
Den fångna
Irina Gebuhr på Galleri Skarstedt 2/4 – 7/5 2005
Text: Susanna Slöör

Irina Gebuhr introducerar en ny mytisk figur i sin gåtfulla värld av kvinnliga skepnader. Lilla Lisa, Tant Fritzie och den stadiga tanten får i hennes nya målningar stifta bekantskap med ormgudinnan Sahmaran.

skriv ut denna text

Scener med lilla Lisa som skyler eller röjer sin närvaro med handen på spetsgardinen är ett återkommande tema. Tillsammans med tant Fritzie avslöjar hon eller låter sig överraskas. Den som den här gången bestämt stampar med foten i en vattenpöl med stiliserat stänk är den stadiga tanten ”Fru Ekblad”. Figurernas teatraliskt utförda tablåer påminner om en stiliserad långsam dans. Lilla Lisas både tömda och uttrycksfulla anlete möter i en av målningarna asiatiska masker som en erinran om det spel hon själv är fången i. Figurernas invanda gester påminner om sommaranställda i nöjesfältets spökhus. Repetitivt utför de sina rörelser och grimaserar kring ett tema vars innebörd halvt verkar ha fallit i glömska. De små förskjutningarna i rollinnehållet som Irina Gebuhr utsätter dem för, sätter dock fart på spelet igen och nya sammanhang bildas. Hennes speldosa med melodier för olika initierande skeden i kvinnlig tillblivelse kastar de olika aktörerna ut i omväxlande turer. Vem som är mest erfaren, förfaren eller oskuldsfull döljs av Irina Gebuhrs drömdränkta draperier.

I de nya målningarna gör färgen åter entré och luckrar upp svärtan från kolmålningarna hon visade på Olle Olsson-huset förra året. Spetsgardinernas schablonartade mönster tvättas ur med lösningsmedel och lämnar svaga ekon likt bleknade filmrutor. Bilderna tänds med färginslag i form av ett löjtnantshjärta eller ett scenrum med en åsna mot rosa botten. Ekbladen i stadiga tantens städrock och prickarna på Fritzies blus glimmar till mot de gråbrända tonerna. Draperikanten markeras djupverkande med en distinkt linje i ultramarin som får omgivningen att sjunga. De stummare elementen i hennes kompositioner utförda med schabloner och stiliserade former, tänds till liv av en unik färgdetalj och ett ömt penseldrag. Figurernas begränsade bibliotek av ansiktsuttryck balanserar Irina Gebuhr finstämt med sin både kärva och sensuella behandling av ytan.

Stockholm 2005-04-09 © Susanna Slöör


 


 

 

 


"Med åsna" © Irina Gebuhr


"Fru Ekblads hopp " © Irina Gebuhr


 

Galleri Skarstedt | Omkonsts startsida