www.omkonst.com:
Avslappnad konstmässa
Konstmässan i Sollentuna 16/2 - 20/2 2005
Text: Susanna Slöör

Den berättande bildkonsten och den visuella gestaltningen dominerade årets konstmässa i Sollentuna. Foto fick en särskild tyngd, inte minst genom Hasselblad Center som var är en av årets specialinbjudna utställare.

skriv ut denna text
"Centripetal" 2005 © Ida Selbing, Konsthögskolan

"Untitled (from The White Series)" 2005, C-print
© Martina Hoogland Ivanow, Natalia Goldin Gallery

Närmare 12 000 besökare kom till konstmässan i Sollentuna utanför Stockholm i helgen som gick. Måleri och foto dominerade utställningsmontrarna. Specialutställningarna med bidrag från privata samlare och från Dunkers Kulturhus, Borås Konstmuseum samt Norrköpings Konstmuseum gav mässan ett kvalitetsmässigt lyft. Det gjorde även eleverna från landets konsthögskolor. Glädjande var att se hur nyare uttryck börjar finna sina tillämpningar med fokus på gestaltning istället för på tekniken. Det visade inte minst Ida Selbing och Anna Wignell från Konsthögskolan i Stockholm med sina välgjorda videoinstallationer.

"Tirana" © Åsa Nylén, Milliken

"Lägret" © Peter Hahne, Galleri Leger

Förutom Hasselblad Centers generösa utställning, visade det vandrande Gallery TaiK finländskt fotografi. Satsningen var en förövning till de två utställningar med representanter från olika generationer av "The Helsinki School" som öppnar den 26 februari på Kulturhuset och Centrum för Fotografi (CFF) i Stockholm. En monter ägnades också åt Christer Strömholms fotografi.

Videoinstallation © Anna Wignell, Konsthögskolan
MÄSSTIPENDIAT
"Trying to dance 6 " foto
© JH Engström
Hasselblad Center
"Utan titel" © Karin Granqvist
Galleri Engström

Flera av gallerierna visade en välgörande återhållsamhet med väl sammanställda urval av konstnärer, som fungerade som pendanger till de privata samlingarna. Christian Larsen ägnade montern helt åt Anders Widoffs suggestiva rutmålningar. Intressant att se hur avslappnad inställningen idag är till olika konstnärliga uttryck och hur väl dessa understöder varandra med en omsorgsfull hängning.

"Karlberg 1962" © Kristina Abelli Elander
Mia Sundberg Galleri

Candyland demonstrerar sin landskapsmålningsmaskin CL 3000
© Candyland

För årets underhållning stod konstnärskollektivet Candyland. Demonstrationer hölls på svenska, engelska, franska och spanska av den verkligt revolutionerande utmaningen mot stafflikonsten och lata vinpimplande konstnärer - landskapsmålningsmaskinen CL 3000, som tillverkar konst på löpmeter. Marinmotiv, öknar, alplandskap samt gröna ängar med buskage, det sistnämnda producerat med hjälp av det unika Gunnar Larson-filtret, susade fram på löpande band.

En annan populär attraktion var Valandseleven Katrine Perssons "Photos from the ledge". Där besökarna kunde agera fiktiva fasadklättrare framför kameran mot en animerad avgrund med bilar susande förbi på gatan långt därnere.

Stockholm 2005-02-21 © Susanna Slöör

Åter till startsidan för Omkonst