www.omkonst.com:
Tidens förryckta charm
Carl Johan De Geer, Galerie Bel’Art, 26/8 – 20/9 2006
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
     

Carl Johan De Geer har botaniserat i det privata fotoarkivet, förstorat och överfört valda bilder till polyesterduk, för att därefter göra påmålade tillägg och kommentarer. Ursprungsbilderna är från 1960-talet och framåt. De är tagna i ateljén, hämtade från konstnärliga projekt, eller resor och inger känslan av en samling bildmässiga dagboksblad. Tilläggen verkar tillkomna som spontana infall, väckta till liv av en form eller ett minne.
     En vågpiskad klippa tagen över japanska sjön har kompletterats med en figur hämtad från romantikern Caspar David Friedrichs målning från 1810-tal med vandraren som står och blickar ut över den dimhöljda nejden. De pompösa eller "sublima" anspråken hos Friedrich, har i De Geers tappning fått ge vika för en mer skämtsam hyllning till naturen och människans särställning. Den kaffedrickande 1940-tals-friserade damen står möjligen för en motpol, som även den visar fram det löjliga i våra stereotypa bilder av människan. Särskilt när dessa åldrats.

 
Friedrich-figuren antyder även något annat, ett tema som man möjligen kan säga genomsyrar fler verk på utställningen. Den tillför i De Geers tolkning ett lätt vemod, som för tankarna till visioner som urholkats eller med tiden förlorat sin aktuallitet. Delvis bekräftas detta av konstnärens beskrivning av en annan bild från slutet av 1960-talet, med dåvarande hustrun Marie-Louise Ekman som kikar ut ur den hem-målade bilen: "Vi trodde vi kunde skapa fred med hjälp av måleri, färg och blommor."
     Bilden som dekorerats med blå tapetaktiga blomsterslingor heter följaktligen "Den stora missuppfattningen". Om där nu finns ett tema kring livets tillkortakommanden på olika plan, så skildras det på ett tilltalande avspänt vis. Kanske gör man ändå bäst i att lämna tolkningarna åt sidan och endast njuta av de absurda mötena i exempelvis vinterbilden med sin parafraserade igenkänningsfras från Whiskas-reklamen: "Om tomten själv får välja."

Stockholm 2006-08-29 © Susanna Slöör


 


 

 

 


"I det skrämmande ljuset från japanska sjön"
© Carl Johan De Geer


"Den stora missuppfattningen" © Carl Johan De Geer


"Om tomten själv får välja" © Carl Johan De Geer

   
Galerie Bel'Art | Omkonsts startsida

KOMMENTERA ARTIKELN
Namn (frivilligt):
E-post (om svar önskas):
Här kan du lämna synpunkter på artikeln
till redaktionen: