www.omkonst.com:
Kraft, kropp och känsla
Ernesto Neto, "The Malmo Experience", Malmö Konsthall, 18/2 – 1/5, 2006
Text: Nicolas Hansson

skriv ut denna text
     

Det är lite 70-tals känsla med myspys när Malmö Konsthall öppnar årets första utställning "The Malmo Experience" med brasilianske Ernesto Neto. Stora och små sällskap strosar uppsluppet runt i strumplästen inne i den stora labyrintiska kropp som har skapats specifikt för konsthallen. Vi får stifta bekantskap med Netos karakteristiska droppformade jättestrumpor och andra lekfulla organiska formationer. Materialet är, som så ofta hos Neto, ljust och töjbart nylontyg men också membran av bomullsväggar.

Det är första gången Neto gör en totalinstallation av den här storleken och det är en fullträff på många sätt. Den sinnliga och sensibla rumsligheten ger en underhållningsestetik på hög nivå som inte enbart manifesterar sig visuellt. Här finns också diskreta dofter och en dämpande akustik som tillsammans med den visuella formen och den omfamnande arkitekturen skapar flera nivåer som tillåts existera samtidigt.

The Malmo Experience är en form av social skulptur eller social arkitektur där det uppstår en dialog mellan användaren och strukturen. Här finns inte enbart ett passivt receptivt förhållningssätt. Det är funktionellt på så sätt att besökaren medverkar och är en del av verket. Man skulle kanske kunna beskriva det som en symbios och en konstant omdefiniering av både verk och betraktare.
     Ernesto gör klart för oss om att det handlar om kommunikation och inte kontemplation. Det yttersta syftet är att vara en del av en social organisation. Han söker medvetet att skapa transparens och låter verket öppna upp sig så mycket som möjligt för betraktaren. Komplexitet manifesteras i intimitet och enkelhet.

Malmö 2006-02-27 © Nicolas Hansson


 


 

 

 


© Ernesto Neto


© Ernesto Neto
Installationsbilder från utställningen "The Malmo Experience", Malmö Konsthall 2006
Foto: Malmö Konsthall / Kajsa Lindskog

   
Malmö Konsthall | Omkonsts startsida

KOMMENTERA ARTIKELN
Namn (frivilligt):
E-post (om svar önskas):
Här kan du lämna synpunkter på artikeln
till redaktionen: