www.omkonst.com:
Fem målare
Jules de Balincourt, Brendan Cass, Misaki Kawai, Wes Lang, Eddie Martinez
Galleri Loyal 19/1 – 3/3 2007  
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text

Med utställningen ”Five painters” inleder Galleri Loyal verksamheten i nya större lokaler på Torsgatan i Stockholm. Målmedvetet satsar galleristerna på att introducera amerikanska målare för den svenska publiken. Eddie Martinez är ett namn som Loyal lyfte fram redan innan debuten i New York ägde rum.
      Här får han sällskap av Jules de Balincourt, Misaki Kawai, Wes Lang samt Brendan Cass. Den sistnämnde lär dyka upp med en separatutställning på Galleri Lars Bohman senare i vår. På Loyal visas två av Brendan Cass’ landskap i självlysande färger. Man skulle kunna ta honom för en expressiv känslomättad landskapsmålare från förra seklet, om det inte vore för det märkliga färgackordet och formaten. Måleriet kan, med en välvillig jämförelse och ur ett svenskt perspektiv, påminna om såväl Alf Lindberg som Sven X:et Erixson. Gemensamt finns ett smittande engagemang och en tro på måleriet. Möjligen något som en ny post-postmodern generation målare kan frossa i med gott samvete.

Hos de övriga deltagarna känner man mer igen det oskolade drag, hämtat från ”gatans” bildvärldar, som tillhör huvudfåran i mycket av dagens måleri. Den höga färgen, och den fräcka, medvetna attityden är andra gemensamma drag.
      Misaki Kawais emblematiskt förenklade djur och figurer mot enhetligt färgad grund, avviker något med sin kompositionella kraft som fixerar betraktaren som inför en altartavla. Annars är fragmenteringen av bilden i olika nivåer, ett drag som känns mer bekant idag. Jules de Balincourt beskrivs som den klarast lysande stjärnan i sin generation New York-baserade konstnärer. Han ställer tydligen inte ut längre, utan allt säljs på rot direkt från ateljén. De två små målningar som visas på utställningen kan knappast ge en rättvisande bild om varför.
      Förhoppningsvis finns det rent allmänt en substans och uthållighet i ”hypen” av måleriet den här gången, även om spåren förskräcker.

Stockholm 2007-02-06 © Susanna Slöör


 


 

 

 


"Blockhead Soup", 153 x 198 cm © Eddie Martinez


"Wild Fighter ", 163 x 163 cm © Misaki Kawai


"Crystal Canyon", 170 x 229 cm © Brendan Cass

   
Galleri Loyal | Omkonsts startsida

KOMMENTERA ARTIKELN (endast redaktionen kan läsa ditt inlägg)
Namn (frivilligt):
E-post (om svar önskas):
Här kan du lämna synpunkter på artikeln till redaktionen: