www.omkonst.com:
Vemod i förskjutna rum
Karin Mamma Andersson, Galleri Magnus Karlsson, Stockholm, 19/1-24/2 2008
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text

Efter sommarens och höstens museiturné i Stockholm (Moderna Museet), Helsingfors och London, är det nu dags för en ny utställning för Karin Mamma Andersson. På Galleri Magnus Karlsson presenteras en svit akvareller, främst interiörer, som både summerar och i någon mån renodlar de senaste årens arbete.

Ett märkligt spel pågår i de till synes övergivna interiörerna: Studion, kontoret, sovrummet, fabriken och hallen är alla daterade. Möblerna, tingen och inredningen andas mitten av 1900-talet. Välanvända, praktiska och i någon mån därför glömda av dem som kan tänkas befinna sig i rummen. Men ingen är ju där, endast betraktarens sökande blick känner av likt en geigermätare och pejlar närgånget stämningen.
      Karin Mamma Andersson fortsätter i dessa akvareller att framkalla taktila och doftande världar. Man förnimmer, med fantomsmärtans pregnans, den både glatta och lite knaggliga lacken på den trötta ledstången och uppfattar trappnedgången lika hemtamt som man sätter på sig en sliten handske. Ändå har man aldrig varit där. Särskilt inte under något 1950-tal och knappast senare heller. Doften är lite lätt fuktskadad, ovädrad och luften är omisskännligt tung av pappersdamm.  

Som konstnär har man på sätt och vis varit där. Vi tillhör skaran som övertar kontoren, fabrikerna, rummen som inte längre tjänar sin funktion. Vi ärver de misskötta fuktskadorna och det slitna möblemanget, glada över den ofta tillfälliga fristaden som arbetsrum. I dessa vecklas våra berättelser ut. I ingenmansland – som historien redan svept igenom. Återstår vemodet parat med oförtröttligheten hos en välanpassad överlevnadsjägare, den som sist blir kvar.

Med akvarellerna lämnar Karin Mamma Andersson tidigare referenser bakom sig, som arvet från Dick Bengtsson. Istället renodlar hon rollen som målare utan att längre behöva ironisera.     

Stockholm 2008-01-24 © Susanna Slöör


 


 

 

 


"Scen", 2007 blandteknik, 54x79cm © Mamma Andersson


"Kontor I", 2007, blandteknik, 4 x63cm © Mamma Andersson


"Kontor II", 2007, blandteknik, 49x63cm © Mamma Andersson

   
Galleri Magnus Karlsson | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com