www.omkonst.com:
Trygghet, välstånd och komfort
Matthew Draper, "New paintings", Brandstrom Stockholm, 20/11 - 21/12 2008  
Text: Björn Larsson

skriv ut denna text

Det är något förkrossande alldagligt över Londonbon Matthew Drapers målningar; tre filtar som ligger hopvikta ovanpå varandra på en soffa, en ovalt formad matta i en trappa, ett nät av rep som fungerar som rumsavdelare och en skotskrutig filt som ligger utbredd över ett soffbord. Förtätade skildringar av hemmets käraste ting. Erkännsamma hyllningar till det engelska intresset för heminredning.
      Men så småningom blir betraktaren varse att Draper nog inte menar samma sak som expediten i inredningsaffären när han porträtterar företeelserna ”matta” och ”filt”. De tre filtarna i olika storlek som ligger hopvikta på varandra påminner om något som kunde vara familjen filt i en serie av Robert Crumb. Homestaging som mardröm? Målningen av den gummiartade lilla mattan som bara räcker till ett trappsteg handlar mer om fetischering än om mattan som funktionell trivselskapare. Och vad händer egentligen under bordet som täcks av en skotskrutig filt? Säkerligen något traditionellt brittiskt får man förmoda.

Matthew Draper lockar och gör betraktaren på gott humör med sitt till synes okomplicerade formspråk och sin lättsamma kolorit. Men de här målningarna är inga hyllningar till det vackra och trygga hemmet som man först kan tro. Makroperspektivet leder till en fragmentering istället för en förtätning. Förenklingarna och förvrängningarna objektifierar mattorna och filtarna, och så småningom uppstår en verfremdungseffekt som ifrågasätter det ombonade hemmet som livsstrategi.
     Man kan se de här målningarna som fantombilder av de överstylade miljöerna i möbelvaruhusens broschyrer och mäklarnas kontaktannonser - subversiva kommentarer till inredningsindustrins exploatering och korrumpering av begrepp som trygghet, välstånd och komfort.

Stockholm 2008-11-30 © Björn Larsson


 


 

 

 


"Three Blankets" 2008, 120 x 120 cm, olja på duk
© Matthew Draper


"Mat on Step" 2008, 65 x 120 cm, olja på duk
© Matthew Draper


"Blanket on table" 2008, 65 x 130 cm, olja på duk
© Matthew Draper

   
Brandstrom, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com