www.omkonst.com:
I skapande arbete - gallerisvep i Göteborg
Ewa Brodin, Galleri Oijens, Göteborg, 21/2 – 8/3 2009
Lisa Jeannin, Galleri Box, Göteborg, 13/2 – 15/3 2009
Britt Marie Jern, Galleri Aveny, Göteborg, 21/2 – 8/3 2009
Lena Linnros, Galleri PS, Göteborg, 21/2 – 8/3 2009
Sophy Naess, Galleri Thomassen, Göteborg, 21/2 – 15/3 2009
Text: Susanna Slöör
"Jussi Björling"© Britt Marie Jern

 

© Lisa Jeannin

Galleriscenen i Göteborg under februari/mars 2009 domineras av berättare. De myllrande och sammansatta figurativt uppbyggda historierna utnyttjar bildmediets fördelar att låta dessa balansera i sin samtidighet utan början eller slut. Mauritz Ylitalo på Galleri 1 och Anastasia Ax, även aktuell i Stockholm, presenteras i separata artiklar. Skulle man antyda ytterligare ett gemensamt drag är det intresset för att lyfta fram och bevara den skapande akten i verken.

Amerikanska Sophy Naess, numera verksam i Sverige, drar processen till sin spets och visar två videoverk om hur utställningen kommit till. Saxen klipper sig igenom ark efter ark till det som så småningom bygger upp utställningens collage. (Några är gjorda direkt på plats, kulisser till vernissagens beach party) Penselstråken, noggrant dragna sida vid sida, kommenterar leken med Magrittes pipa: ”This is Paint”. Leklystnaden och attackerna mot allt som kan få måleri och skapande att uppfattas som entydigt allvarligt, påminner om stämningen på gallerierna vid tidigare besök i Williamsburg, New York. Därför blir jag inte helt överraskad när två av dessa, Cinders Gallery och Jack the Pelican, nämns i hennes CV.

© Lena Linnros

 

© Ewa Brodin

Ewa Brodin på Galleri Oijens utnyttjar även hon drastiska nivåkast för att mejsla fram scener ur tillvaron. Den här gången är det främst måleri hon visar och huvudrollerna spelas av flickdröms-målade hästar, som traskar över madrasser och brädverk, in i rum och ut på scenen. Titlarna är viktiga igångsättare, med utmaningen att försöka nyktra till från vardagen. ”Vad är hemmet” eller ”Sanningen är ett udda tal”.
    Lisa Jeannin visar två videoverk på Galleri Box. I animationen "Korsning/the Crossing" från 2006 pågår parallellhändelser. Spindelns rumsterande vid trumset och skrivbord påminner om tankarnas korsvisa och ömsesidigt kortslutande värld, där skapandet eller handlingen låter sig styras av ”Plutoeffekten”. Ett nytt lockande tuggben får den annars lydiga hunden att överge den ålagda uppgiften och rusa i annan riktning. ”Jag vill göra en film”, tänker spindeln under det att handlingen pågår.

© Britt Marie Jern


© Sophy Naess

På Galleri PS har Lena Linnros ägnat en vägg åt tecknade händelser som fogats kant i kant, nästan överlappande. Väggen känns som ett dynamiskt verkande lager, en levande minnesbank. Fram lockas, utifrån disparata förnimmelser av en färg eller en doft, gömda platser, relationer och händelser. Hon kompletterar med en knapp handfull större målningar som från golv till tak ryckt loss ett tvärsnitt ur en händelse, en allmänmänsklig spegling.
    Britt Marie Jern låter mosaik och trådstygn var för sig växa till påståenden om tillvaron i olika dimensioner. I Gallery Avenys ljusa öppna rum breder de olika berättelserna ut sig på golv och väggar. Utspelet och det inåtvända finner sina respektive kroppar. Poesin, handlingen, hyllas i små broderade porträtt av poeter med rösten och ordet som bränsle.

Stockholm 2009-03-02 © Susanna Slöör

Galleri Aveny| Galleri 54 |Galleri Thomassen| Galleri PS| Galleri Box
Omkonsts startsida


Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com

 

      
skriv ut denna text