www.omkonst.com:
Att sätta Växjö på konstkartan
Intervju med Nicolas Hansson, chef för Växjö konsthall, januari 2009
Frågor: Leif Mattsson

skriv ut denna text

Sedan den 1:a september 2008 har Växjö konsthall en ny chef i Nicolas Hansson. Då Nicolas under fyra år var en uppskattad skribent för Omkonst och dessutom deltog med en längre artikel i essäsamlingen ”Om tillståndet i konsten” faller det sig naturligt för redaktionen att ställa några frågor om det nya uppdraget.

Har du hunnit sätta dig in i konsthallens verksamhet tillräckligt för att kunna överblicka dess framtid? Ditt uppdrag omfattar dessutom mer än själva konsthallen har jag förstått.

Att driva en konsthall är nästan en konstform i sig... man måste ha fingertoppskänsla för konstnärliga nycker, fånga upp tvetydiga trender och förmedla samtida uttryck som kanske inte alla känner igen sig i. Det är oerhört inspirerande att skapa ett föränderligt rum med låga trösklar, högt i tak och långt till dörren. Man måste också våga ge sig ut på öppet vatten och hellre testa, pröva och chansa än att inte göra det... En kommunal konsthall måste vara mer pragmatisk och folklig än ett motsvarande privat initiativ. Det är viktigt att man har det klart för sig, tror jag. Kulturella korsbefruktningar med olika samarbetspartners ger mångfald, och sin tur är det också en framgångsfaktor.
     Som konstchef har jag fått ett vidgat arbetsområde där konsthallen utgör en del av ett större fält. Uppdraget i stort handlar om att främja både konsten och konstnärernas position inom kommunen. Det gäller att hela tiden ha vittring och ögonen öppna för att sätta konsten i framkant. Byggs det nya bostäder, arenor eller rondeller, ja då ska konsten in på något sätt. Sak samma om det är evenemang eller ministermöte i staden. Konsten ska synliggöras och drabba mottagaren. På sikt handlar det också om att förbättra den kulturella infrastrukturen. Stödja ateljéföreningar, gallerier i närområdet, utveckla stipendier, internationella kulturutbyten med mera. Man ska som konstnär kunna vara verksam i lilla Växjö men ändå ha världen som arbetsfält.

Hur ser vårprogrammet ut för konsthallen? Har ni några överraskningar på gång, något som även kan locka konstintresserade från övriga delar av Sverige?

Egentligen vill jag inte framhäva någon mer än de andra ur "startfältet", men jag kan inte låta bli att tycka att det ska bli väldigt intressant att få göra en utställning med Leif Holmstrand* som i mitt tycke är en av de absolut bästa svenska konstnärerna på den samtida scenen just nu. Han har varit med på flera större grupputställningar på bland andra Bonniers Konsthall, Moderna Museet och Malmö Konsthall, men han har mig veterligen inte haft någon större separatutställning någonstans. Sedan ska det bli riktigt, riktigt kul att göra en utställning med konstnärsparet Mette Björnberg och Richard Johansson. Det är första gången de ställer ut tillsammans och det är också en utställning som samproduceras mellan konsthallarna i Växjö och Kristianstad samt Västerås Konstmuseum - ett stimulerande och roligt samarbete med mycket värme och humor. Det ser jag verkligen fram emot och just nu har vi fullt upp med katalogen till utställningen.

Växjö/Stockholm 2009-01-19 © Nicolas Hansson/ Leif Mattsson

*Leif Holmstrand är aktuell med en utställning på Crystal Palace i Stockholm
(15/1-8/2 2009)


 


 

 

 


Nicolas Hansson, chef för Växjö konsthall

   
Växjö Konsthall | Omkonsts startsida


 
Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com