www.omkonst.com:
Om att vara trängd
Fredrik Norén, Mirai Projects, Stockholm, 5/3 - 28/3 2009
Text: Björn Larsson

skriv ut denna text
"Crouch" © Fredrik Norén

"Stillstanding" 2009 © Fredrik Norén

"Cut shelf II" © Fredrik Norén

I sitt förhållande till det branschspecifika har Fredrik Noréns konstnärliga vokabulär en hel del gemensamt med Donald Judds konst när den fick sitt genombrott på sextio- och sjuttiotalen. Med sina skulpturer och ”primärkonstruktioner” gjorda av galvaniserat stål, plywood och plexiglas ställde Judd konstnärens förhållande till symmetrin i centrum för upplevelsen; samtidigt som det minimalistiska formspråket och de tidigare ganska oprövade materialen fick publiken att associera till industriell serietillverkning och byggindustrins modulkonstruktioner.

Noréns konstruktioner av formpressat trä, plastlaminat, MDF-skivor och insexskruvar är på samma sätt välbekanta och igenkännliga, men samtidigt fullständigt främmande. Vardagligheten i skulpturer som ”Stillstanding” och ”Crouch” förvirrar; betraktaren tror sig ha hamnat i en möbelutställning, men Noréns strategi att välja möbel- och inredningsindustrin som konstnärlig diskurs ligger hur som helst i tiden. Att se hans installation "Trophy Room" på Mirai Projects är som att höra hur luften sakta pyser ut.


 


 

 

 

Compact Living och Homestyling har förändrat oss för alltid, och inspirationen kommer ifrån ett land med en helt annan demokratisk och bostadspolitisk tradition än den svenska. En bokhylla, med böcker och allt, som är kapad några centimeter ifrån väggen; på hantverksnivå är skulpturen ”Cut shelf II” som en parodi på ett brittiskt pysselprogram på TV från nittiotalet. På teoretisk nivå handlar den om dikotomier, dekonstruktioner och om följden av att vara trängd.

Vad är det då som pyser ut kan man fråga sig? Det skulle kunna vara de demokratiska och funktionella strävandena som gjorde svensk formgivning och Scandinavian Design till en av 1900- talets mest framgångsrika idéer. Idag säljs billiga kopior av de idéerna över hela världen i varuhus med svenska flaggan på. Självförverkligande heter byt kök, styla om och köp nytt. Kan man överhuvudtaget ha några invändningar emot en sådan utveckling? Fredrik Norén har svaret. 

Stockholm 2009-03-12 © Björn Larsson


Mirai Projects | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com