www.omkonst.com:
Skruvade rum utan slut
John Rydberg, Galleri Alida Ivanov, Stockholm, 10/12 2009 – 17/1 2010
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
"Tillkännagivandet av Om", olja på duk, 50x40 cm
© John Rydberg
  "Nyankomna", 2009, olja på duk, triptyk, 73x180 cm
© John Rydberg

Alida Ivanov, ett av höstens nytillskott i Stockholms gallerivärld, har flyttat in i tidigare Galleri Kavalettens lokaler på Tomtebogatan. I dag är läget bland de bättre med gångavstånd till galleriklustret på Hudiksvallgatan och till Bonniers Konsthall.

Galleriets tredje utställare John Rydberg är född i Göteborg och utbildad i London på St Martins College of Art and Design. Han visar ett måleri i en figurativ berättande tradition, som överraskar. Bekant och främmande på en och samma gång utmanar det min förförståelse av vad som kan räknas till en svensk målartradition. Uppenbarligen har han inte skolats i Sverige och tydligen började han måla så sent som för ett par år sedan. Trots detta kan jag inte låta bli att läsa in blinkningar till svenska målare som Jarl Ingvarsson till exempel. Men minnesbanken öppnas även för exempelvis amerikanska Dana Schutz, som deltog i Moderna Museets utställning ”Eklips” förra sommaren. 

Men även ett 1500-tal och 1950-tal gör sig påmint, genom italienaren Tintoretto och portugisiskan Vieira da Silvas bilder. Rummen, väggarna och golven skevas och skruvas och dyker in i bildrummet med hjälp av rutmönster.  Rydberg ansluter till ett introvert formulerat berättande, där historierna inte låter sig följas utanför den specifike drömmarens horisont. Det figurativas sken poängterar kanske mer bildens ickeföreställande skikt eller nivåer. Det är ett drag som kan kännas igen hos många målande ”berättare” idag, både i Sverige och internationellt.


 


 

 

 

    John Rydberg använder följdriktigt naivistiska och absurda inslag som fungerar så väl för att formulera bildmässiga motsättningar. Jag ser fram emot att följa Rydbergs vidare äventyr och noterar den förhållandevis utvecklade mognaden rent hantverksmässigt i materialhantering, färgval och kompositioner. 

Stockholm 2009-12-16 © Susanna Slöör


"Förutseende av det förflutna", 2008 olja på duk 10x140 cm
© John Rydberg


Galleri Alida Ivanov | Omkonsts startsida

 
Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com