www.omkonst.com:
Försmak
Henrik Samuelsson, Galerie Laurent Godin, Volta 5, Basel 8/6 – 13/6 2009
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
Ur "The Nation's Memory, 180x270 cm (detaljbild till vänster) © Henrik Samuelsson  

Den spektakulära utställningen ”Stega” på Färgfabriken 2005 har ännu inte fått någon uppföljning på svensk mark. Verk av Henrik Samuelsson visas sedan dess främst utomlands i regi av Galerie Laurent Godin i Paris. Nästa möjlighet ges på Volta i Basel i juni. Inför mässan bjöd Henrik Samuelsson på en visning av de tre av deltagande målningarna i ateljén i Årstaberg. Det samlande namnet på de sammanlagt fyra verken är ”Nationens minne”.
     Basen i målningarna utgörs av interiörer från gamla Riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm. Blottade bjälkar i järn, höga glasfönster och stenlagt golv i rutmönster placerar byggnadens tillkomst till senare delen av 1800-talet. I Samuelssons händer förvandlas detta arkitektoniska landskap till rum upplösta av antingen utfrätt ljus eller kraftigt motljus. Dessa utgör spelplanen för Samuelssons säregna universum som fortsätter att växa och hämta näring ur barndomens norrländska uppväxtmiljö, från naturen, hemmen och tingen.

Jag är med största sannolikhet inte ensam om upplevelsen att morgondrömmen strax innan uppvaknandet avslöjar en verklighet så mycket klarare och friskare än vad vakenheten kan erbjuda. Den kan såväl ha löst gårdagens problem, som knutit kontakten med rum och människor som sedan länge inte finns. För målare eller bildmakare skapas kanske då de mest intressanta verken. Aldrig har lösningen stått fram så briljant och tydlig. Men redan ett par sekunder efter att ögonen slagits upp stelnar det nöjda leendet. Den just lämnade dimensionen avslöjas brutalt som ett fuskbygge, fylld av orimligheter som dessutom


 


 

 

 

snabbt bleknar eller svartnar framför ögonen. Henrik
Samuelsson lyckas frammana den bråkdelen av en sekund innan det fullständiga avslöjandet solkat inledningen på den nya dagen. Här är fortfarande allt möjligt, även om man redan hunnit märka att rummen inte går att underordna vardagslogiken.

Motorbåtarna från Vinterviken ligger drömskt förtöjda i rummets mörker, flytande på golvspegeln av reflekterat ljus. En bok virvlar genom rummet med tre bokstäver trillande ur pärmarna D+O+G, vad jag kan se. God eller gud eller bara dog? Minnets arkiv avlockas den förskingrade verklighet som natten bjuder. Henrik Samuelssons mödosamma teknik som ömt spränger gränserna för vad som är tekniskt möjligt fortsätter att fascinera.

Stockholm 2009-05-27 © Susanna Slöör


Ur "The Nation's Memory, 180x270 cm (detaljbild till vänster)
© Henrik Samuelsson


Galerie Laurent Godin | Volta Basel | Omkonsts startsida


Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com