www.omkonst.com:
Absurd mönstring
Stefan V Uhlinder, Konstnärshuset, Stora galleriet, Stockholm, 31/10 – 25/11 2009
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
Textiltryck © Stefan V Uhlinder

I mönsterrapporten har Stefan V Uhlinder sin experimentverkstad och outsinliga formkälla att ösa ur. I Konstnärshusets stora galleri presenterar han ett flertal textiltryck där fåglar, jordglober, hus, bilbatterier, träd och människofigurer används som byggstenar i komplicerade fraktalliknande mönsterkonstruktioner. Stiliseringen som trycktekniken påbjuder bidrar till en abstraktionsnivå med rytmiskt ornamentala förtecken, utan att de överraskande bildinslagen går förlorade.

Dessa stundtals absurda inslag i mönstren har sina än mer utvecklade motsvarigheter i målningarna på pannå och glas. Här lossar Uhlinder på handbromsen och ger sig ut i fantasifulla form-orgier där vardagsting får inta de betydelser som för stunden tycks passande.
     Men absurdismen till trots är det ändå med en saklig nykterhet orimligheterna beskrivs. Handen som för penseln darrar inte av uppdragets allvar, men ögat tycks slutet som i det hypnagoga tillståndet mellan sömn och vaka. Så kan man se ett hus-byrå-komplex svävande på en moln-sten-mussla utan att egentligen förvånas. Eller en man balanserande på en bit månsten i färd med att fiska upp sitt hus ur vattnet(?).
     Glasets mångsidighet: den högblanka ytan och möjligheten att använda båda dess sidor utnyttjas av Uhlinder, liksom egenskapen att skänka ett närmast opalartat skimmer åt färgerna.
     Av dessa speglade världar, mönsterrapportens och den unika bildens, framträder de solitära målningarna som den omistliga basen för bildmakeriet - med metaforer lika överraskande som Comte de Lautréamonts berömda paraply på operationsbordet.

Stockholm 2009-11-02 © Leif Mattsson


 


 

 

 


"Maison suspendue" © Stefan V Uhlinder


"Väderlek" © Stefan V Uhlinder


Konstnärshuset | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com