www.omkonst.com:
En artificiell verklighet
Hans-Peter Feldmann, Malmö Konsthall, 20/2 – 2/5, 2010
Text: Anna Sandberg

skriv ut denna text
"Golden Shoes with Pins on Velvet" © Hans-Peter Feldmann "Two Girls, One Clipped"

Den tyska konceptkonstnären Hans-Peter Feldmann har invaderat Malmö Konsthall och säkerligen haft ganska roligt under tiden. I intervjuer förefaller han oerhört avslappnad inför sin konst och sitt konstnärskap. Som betraktare undrar man nästan om man vågar ta det man ser på allvar. För konsthallen har blivit en lekstuga.
      Feldmann sätter inga titlar på sina verk. Det är som om ord är överflödiga för honom. Bara bilderna räknas. Två verk har dock fått en liten kommentar. En uppochnervänd stol där konstnären minns sin tid som servitör. Och under verket med urklippta jordgubbsbilder läser jag ”En liter jordgubbar”.

Flera är de som likt Feldmann trampat konceptkonstens återanvända stigar. Det är inget nytt det han skapar, det har både Marcel Duchamp och Man Ray gjort tidigare. Han fortsätter i deras spår och leker med bilderna och objekten.
      Ur gamla porträtt har ansikten klippts ur och lämnat tomma hål. Här finns böcker staplade på hög, häftstift fästa i ett par högklackade damskor, en rumslig installation, en byrå, ohyggligt färgglada blomsterbilder. Konstnären har tagit allt som finns i vår vardag och givit det en upphöjd position - en vägg där livets alla oväsentliga souvenirer kan beskådas.
     På väggarna hänger en glättig, kolorerad och hopklippt låtsasvärld. På piedestalerna tronar vardagstingen, de som skapar ett hem - ett barns lek, en kvinnas plågsamma skor, en mans hatt, en tekanna.


 


 

 

 

I ett mörklagt rum spelar en skuggteater helt olik de övriga verken. På ett långbord har konstnären byggt roterande plattor som sedan belyses av starka lampor. På plattorna är allsköns bråte fästat: leksaker, prylar och figurer. I deras snurrande skugga på väggen uppenbarar sig den yttre ramen till utställningen. Här är souvenirernas och låtsasvärldens kontur. Här svävar flygplan, växer blommor, rör sig djur och människor. Det är i denna skuggvärld alla de övriga verken passar in.
     Malmö Konsthall är en förpliktigande stor lokal. Hans-Peter Feldmann har gjort sitt bästa för att sprida ut sig överallt. Efter ett tag blir det dock lite svårt att svälja. Som betraktare kan man gott välja att hoppa över ett verk eller två. Feldmann tar nog inte illa upp. Han verkar ha så roligt medan han leker med oss.

Malmö 2010-02-24 © Anna Sandberg


"Flower Pictures" © Hans-Peter Feldmann


Malmö Konsthall | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com