www.omkonst.com:
Getting There from Here
James Benjamin Franklin, Galleri Krets, Malmö, 8/5 – 6/6 2010
Text: Martin Hägg

skriv ut denna text
"Unpremeditated Verse",2010,40.6X40.6 cm
acrylic and resin on canvas © James Benjamin Franklin
"Getting There From Here", 2010, 45.7X60.1 cm
acrylic and resin on canvas © James Benjamin Franklin

Sällan möter man en konst med en så direkt lockelse som hos amerikanen James Benjamin Franklin. Små målningar i akryl på duk, färgerna är klara och distinkt avgränsade. Allt avslutat med ett lager högblank lack, inte en tillstymmelse till synliga penseldrag.

Motiven ser i förstone ut som vore de hämtade ur seriernas eller barnböckernas värld. Ett antal män synes inbegripna i olika vardagliga scener. Någon äter en varmkorv, en annan ligger på gräset och spanar på stjärnhimlen, två män flyttar ett bord. Vid några tillfällen smyger sig olika slag av absurditeter in i konstnärens bilder; en man har ett dubbelansikte, en annan man tittar in i en svävande snirklig linje mitt framför näsan. Detaljerna är knivskarpa. Inte bara händernas fingrar går att räkna utan, när någon öppnar munnen, även tänderna i männens munnar.
    Över detta extremt avskalade, tydliga och berättande måleri, ligger en atmosfär av symbolik eller magi. Titlarna bara ökar känslan av laddad undermening: ”What´s Past And What´s To Come” eller ”So There Are No More Words”, vad vill dessa män säga oss?

James Benjamin Franklins bilder har en total avsaknad av all form av snitsigt artisteri, en egenskap som gör en del annat måleri så tröttsamt. Det är inte tal om att ändra riktning mitt i målandet, ta vara på misstag, lägga till eller dra ifrån. Full kontroll råder från början till slut, så framstår hans bilder.


 


 

 

 

Konstnären är hemmahörig i Brooklyn i New York. Han är utbildad i USA där han också haft sina flesta utställningar. Utställningen på Krets är konstnärens första soloframträdande i Sverige och titeln, ”Getting There From Here”, framstår i sammanhanget som en förutsägelse. Som om det, för konstnären, fanns en snitslad bana mot allt högre höjder - där lilla galleri Krets bara utgör en början.
     Men just ett litet galleriet som Krets passar James Benjamin Franklins konst som handen passar i handsken. Mellan den spartanska utställningens sex bilder uppstår en korrespondens av ett sällsynt märkligt och stilrent berättande. Ur galleriets högtalare strömmar technomusik och den magiska helheten är fulländad.

Malmö 2010-05-19 © Martin Hägg

"Night Swimmer"
2009, 25.4X20.32 cm
© James Benjamin Franklin
"What's Past And What's To Come",2010, 60.1X50.8 cm
© James Benjamin Franklin

Galleri Krets, Malmö | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com