www.omkonst.com:
Den tredje vinkeln
Eva Klasson, "Aspekter av en kropp", Konsthallen Hishult, 6/3 - 25/4 2010
Text: Thomas Lissing

skriv ut denna text
Bilder: © Eva Klasson

 

 

 

När Eva Klasson visade utställningen Le Troisième Angle i Paris 1976 skapades ett stycke fotohistoria. En ung kvinna som närgånget fotograferade sin egen kropp var ett koncept som orsakade en mindre sensation. Kanske inte för att det var så exceptionellt vågat utan främst för att det var ett tydligt närmande av fotografin till konsten. Delar av Klassons gränsöverskridande utmaning kan nu beskådas på konsthallen i Hishult, där ett trettiotal verk visas under titeln ”Aspekter av en kropp”.

Man slås genast av fotografiernas tidlöshet. Bilderna har en klassiskt tilltalande skönhet, likt både tidigare mästare som Edward Weston och senare som Tuija Lindström. Kroppen är i Klassons bilder ett belyst element som med hudens struktur och sin inneboende topografi förvandlas till ett abstrakt landskap. Visst kan man ibland hitta referenspunkter i vinklar och ytor, men mest framstår motiven som en lek med ljusförhållanden och formspråk. Det är vilsamt och poetiskt, men samtidigt påtagligt kroppsligt på ett rättframt och naket sätt.

Många exponeringar har gått åt, berättar Eva Klasson själv. Istället för att kontrollera bilden genom sökaren har hon fokuserat på sig själv som motiv och helt enkelt låtit kameran, ”Den tredje vinkeln”, fälla avgörandet. Slumpmässigt kan tyckas, men resultatet talar ett helt annat språk. Formsäkert, vackert, och tidlöst enkelt. Dock inte så utmanande som man kan utläsa ur reaktionerna från 1970-talet.


 


 

 

 

    De mest laddade bilderna finns inte med i denna tillbakablick, vilket är mycket synd. Utan dem är det svårt att helt greppa vilken sensation utställningen orsakade.

Klasson försvann från konstscenen bara några år senare och flyttade över Atlanten för att ägna sig åt en helt annan bana.
     Hennes sätt att arbeta med sin egen kropp som utgångspunkt och uttryckssätt var en milstolpe i fotokonsten då, men blev senare legio för konstnärer inom alla genrer. Det gör att Klassons bilder trots trettio år på nacken känns riktigt fräscha. Om inte nyskapande så i alla fall aktuella och intressanta. De håller än idag och det är kul att få återuppleva denna epokgörande utställning.

Hishult 2010-02-10 © Thomas LissingKonsthallen i Hishult | Omkonsts startsida


 
Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com