www.omkonst.com:
Ockulta akvareller
Fredrik Söderberg, Milliken Gallery, Stockholm, 18/3 - 30/4 2010
Text: Anna Sörenson

skriv ut denna text
Vy från utställningen "We Pray to the Sun and Hail the Moon" "Waiting For Fire Will Not Make You Blind"
2007, akvarell, 55 x 74 cm.
© Fredrik Söderberg

Det doftar rökelse i Fredrik Söderbergs åttkantiga krypta i Milliken Gallery. De stora akvarellerna lyser i skimrande lätta färger. ”We pray to the Sun and Hail to the Moon” är en tematiskt andlig och sprirituell utställning med magi, astrologi och religion som ledstjärnor. Den inre oktogonen är iscensatt som en religiös plats med svarta väggar, golv och tak. Det yttre, vita rummet, är fyllt med mindre akvareller i samma stil som bjuder besökaren en bakgrund i ett research-rum i relation till det inre rummet.

Referenserna i Söderbergs bilder är många men tonvikten på den här utställningen är den sökande, andligt religiösa och ockulta. Inspirationen kommer, bland annat, från Hermetic order of Gold Dawn, en sluten ockult orden som verkade i det sena 1800-talet och som intresserade sig för magi, alkemi, tarot och meditation. Men här finns också natursköna landskap, sagobilder och abstrakta målningar, alla målade i samma lätta, skira och illuminösa stil.

Fredrik Söderberg ställde ut på Milliken 2005. Tre år senare, 2008, visade han sina verk tillsammans med en serie Carl Larsson-teckningar på Magasin 3. Utställningen tog upp tråden med nationalromantiken och satte Söderbergs bilder i relation till Larssons teckningar. Det fanns en intressant men obehaglig stämning där när nationalromantikens närhet till nationalismen gjorde sig påmind.

Det religiösa sökandet väcker också en del olustiga frågor kring sekter och slutna ordenssällskap, som i


 


 

 

 

romanen ”Da Vinci koden”. Söderberg driver inte sina bilder så långt så att sekterismens snara dras åt utan håller sig i en flödande, illustrativ stil. Verken fungerar också bäst tillsammans, som en stor mindmap över sökandet. De abstrakta akvarellerna som ”The Anatomy of Sexuality” öppnar för en annan sida av Söderberg där det måleriska flödet är själva motivet. Där möter vi en mer personlig bild av extasen.

Stockholm 2010-03-31 © Anna Sörenson

"The Anatomy of Sexuality II", 2008,
akvarell, 97 x 147 cm
© Fredrik Söderberg
 Milliken Gallery, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com