www.omkonst.com:
Råsopar och visuella underskruvar
Christer Themptander, Stefan Teleman, Grafiska Sällskapet, Stockholm, 28/8- 15/9 2010
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
"Ja" © Stefan Teleman
© Christer Themptander © Christer Themptander

Under den lockande titeln "på bar gärning" har Christer Themptander och Stefan Teleman åter slagit sina påsar ihop. Senast det begav sig var 2007 i Linköping och nu är det alltså dags för nya nödvändiga råsopar, garanterat oftast under bältet.
    Teleman är en sällan sedd fågel i det stockholmska gallerilivet medan däremot Themptander dyker upp med jämna mellanrum, efterlämnande blöta fläckar på finrummens mattor. Teleman är inte heller han helt pott-tränad, men här rör det sig oftast om en i jämförelse relativt gäckande samhällskritik. Men inte heller den saknar bett; det är helt uppenbart vem fienden är.

"Gör karriär sko dig", läser jag på en bild av Themptander föreställande två myggjagare mot en rödspräcklig fond. "Utförsäljning privatisering är organiserad brottslighet" står det på en annan. Budskapet är glasklart men levererat med en rejäl portion humor (mitt i ilskan, får man förmoda). Men i bilden där Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har knutit en giftorm istället för slips runt halsen saknas textslingan av begripliga skäl. Enbart en tunn blyertsanteckning i bildens nederkant vägleder den undrande.

Telemans "taktik" är som jag nämnde tidigare något annorlunda än Themptanders, men rent visuellt-estetiskt hämtar de båda inspiration ur samma källa. Collaget är hemlandet, denna drastiska klipp- och skärteknik som så effektivt omkullkastar all linjär berättarform. Ständigt återkommande i Telemans bilder är de anonymt kostymklädda männen som gärna pekar med hela handen. Och så slipsar och åter slipsar - detta sofistikerade tortyrredskap som får vilken man som helst att se ut som om han skulle behöva uppsöka toaletten.

För dem som tröttnat på konstnärssamtalen om new age, självförverkligande och ekonomisk framgång rekommenderas ett uppfriskande kultur-spa-besök på Grafiska Sällskapet. Teleman och Themptander står för tvagningen.

Stockholm 2010-09-01 © Leif Mattsson


 


 

 

 


© Christer Themptander


"Ghezalen IV" © Stefan Teleman

 

Grafiska sällskapet, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com