www.omkonst.com:
Tysta rop på hjälp
Juan-Pedro Fabra Guemberena, Nordin Gallery, Stockholm, 25/8 – 30/10 2011

Text: Niels Hebert

skriv ut denna text
"Black Madonna (detalj)"
© Fabra Guemberena
"Ur videcollaget ”Flight 93”
© Fabra Guemberena
"Banner (In this war)
© Fabra Guemberena

I porrbilden är hondjurets nakenhet given och ska inte skylas. Fast det är precis vad Juan-Pedro Fabra Guemberena gör i sina ”Black Madonnas”, collage av porrbilder. Han täcker dem med svart färg så att bara ögon och munnar blir kvar, som öar i det svarta. När konstnären på så vis betonar ögon och läppar ter de sig som tysta rop på hjälp och inte uttryck för det slags lust porrkonsumenten förväntar sig (för att slippa grubbla över om detta är en människa). Med det svarta täcket ges kvinnorna en skyddande hud, och människovärde, om man så vill.

"Black Madonnas" visas på Nordin Gallery tillsammans med andra verk på samtidsteman som våld, porr och utsatthet och som konstnären lugnt drar konsekvenser ur.
     Ibland har det redan hänt. I ett videocollage blandas Hollywoodfilmer och dokumentärer om vad som kan tänkas ha ägt rum på United Airlines flight 93 innan kraschen den 9/11 2001. Även en porrfilm med flygvärdinnor, som i alla fall har uniformsmössorna på sig, skymtar. Verket tycks som en bearbetning av en schizofren verklighet som upplöses i en härva av fiktioner och oförutsägbara konsekvenser, inte minst politiska.
     I en teckning finns texten ”Help Alive Inside” på ett hustak. Vi lever, ett tag till, där inne, även om det är riskfyllt. I ett collage heter det ”In this war your uniform will be your skin and you cannot take it off”. Vilket krig sägs det inget om, men det finns tusen skäl att göra motstånd mot världsordningen, även om de sällan känns i svensk hud.
     I galleriet finns också en galge som en påminnelse om alla galgarna i världen, beredda att göra slut på liv och avsikter.

Stockholm 2011-09-07 © Niels Hebert


 


 

 

 


"Gallow (galge)" © Fabra Guemberena

 

Nordin Gallery, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com