Göteborgs konstmuseum fortsätter sin satsning på konstens tunga namn. Nu har turen kommit till Andy Warhol och Francis Bacon och tiden till slutet av 50-talet och början av 60-talet, när popkonsten växte fram.
Warhol och Bacon får representera två skilda förhållningssätt. De levde och verkade ungefär samtidigt. Men medan Francis Bacon målade vidare i en modernistisk tradition, ställde Andy Warhol många vedertagna begrepp på huvudet. Runt dessa två poler och spänningsfältet däremellan samlar nu museet verk från ett tjugotal konstnärer, R.B.Kitaj, Niki de Saint-Phalle, Sigmar Polke, för att nämna några.
Mellan många av dessa konstnärer fanns ett givande och tagande, även om de till synes hade olika utgångspunkter. Till exempel har David Hockney tagit till sig något av popkonstens sätt att se på sin omgivning. I den homoerotiska målningen ”Cleaning Teeth, Early Evening” 1962 finns objekt från reklamvärlden, två tandkrämstuber med klart angivet varumärke.
”If you want to know all about Andy Warhol, just look at the surface of my paintings and films and me, and there I am. There´s nothing behind it.” Ett av Andy Warhols många provocerande yttrande i katalogen till utställningen på Moderna Museet i Stockholm 1968 och som man nog får ta med en nypa salt. Betraktar man verket ”Hammer and Sickle” från 1976 upptäcker man måleriska kvalitéer. Andy Warhol hade förmågan att utgå från tungt belastade symboler och transformera om dessa till nya ikoner, ett slags Warhol-ikoner.
Kvinnorna är få bland modernismens och popkonstens män. Men det är intressant att möta Barbro Östlihn, som är representerad med en målning. Hon deltog i det avantgardistiska konstlivet i New York på 60-talet tillsammans med Öyvind Fahlström.
Surrounding Bacon & Warhol är lite som en konstantologi om det sena 1900-talets konsthistoria. Men här är allt verklighet. Inga tillplattade reproduktioner, ingen förminskning av olika format till samma skala. Alla kan skapa sig en egen uppfattning, se vad som är stort eller litet, jämföra och filosofera över likheter och olikheter, påverkan och influenser.
Göteborg 2012-03-28 © Berit Jonsvik |