Åsa Maria Bengtsson skapar visuella kommentarer till vår vardag. Det är svenskt så det förslår, i perspektiv och utgångspunkt. Hon drivs av bubblande idérikedom och prövar nyfiket material och tekniker av alla slag. Hon involverar människor i sina verk, skådespelare och den egna familjen – och givetvis sig själv. Hon suger upp färdiga formuleringar, visuella och språkliga och applicerar dem på företeelser i sin närhet.
Efter många utställningar och uppdrag i främst södra Sverige är det roligt att hon nu visas i Eskilstuna. Hon bor i Malmö där lokalt och globalt mer än någon annanstans i Sverige är sammanflätade. Ord och text utgör upptakten till hennes visuella gestaltningar. En lång monolog är ett språkligt verk. Andra är till synes transponeringar av språkets vändningar.”Vi och dom” – där man klumpar ihop människor och bortser från individuella särdrag. ”Det främmande” – ett ytligt konstaterande som vid närmare betraktande visar sig vara som vi. Eller flyktingars transittillvaro – som gestaltas som "Hommage à Sir Alfred", Alfred Mehran, som bodde i en avgångshall på Charles de Gaulles flygplats i tjugo år. Hon styckar orientaliska mattor för att visa hur politiska överenskommelser delade upp ”Orienten” och bäddade för dagens krig.
Bengtsson drivs av ett engagemang. Hon griper tag i sociala och politiska problemområden. Avverkar dem ett efter ett, ofta träffsäkert, klurigt, utan att vara djuplodande, analytiskt eller lyriskt poetisk. Naturens skönhet, de gånger den förekommer i någon filmprojektion, störs av glaskross och helikoptrars |
hovrande som ljudspår. För någon idyll finns här ingen plats. Den sköna Ofelia förvandlas som genom en feministisk gest till en man i kostym som sakta sjunker under vattenytan bland näckrosblad.
Utställningens största verk är en zeppelinare, en svävande farkost, hopsydd av plastpåsar med kommersiella loggor. Det är inte den tekniska lösningen som står i fokus, den har vi sett förr, utan ställningsstagandet: ”luftrummet fylls av kommersialism”.
Bengtssons utgångspunkt är allt som oftast ord och texter. Den litterära eller språkliga referensen känns både inspirerande och som en belastning som tenderar att snarare begränsa än låta det visuella utvecklas och genuint växa till sig i sin egenart.
Eskilstuna 2012-02-08 © Kristina Mezei (text och foto)
|
Utställningsvy © Åsa Maria Bengtsson |
|