Gunnar Frössén: Epigram
Text: Peter Cornell
Carlsson Bokförlag, Stockholm 2012, ISBN 978-91-7331-502-9
Gunnar Frösséns "Epigram" är i hög grad en rent visuell presentation, en bilderbok helt enkelt. Peter Cornells inledande text, med referenser till automatismen och Michaux och med informativa upplysningar om Frösséns metoder, är visserligen viktig i sammanhanget; den försätter läsaren i en poetiskt vaksam position. Men det är bilderna som bär budskapet – om det nu finns något så profant som "budskap" i detta informella måleri.
Frösséns arbetsmaterial är en hink med järnoxid löst i vatten samt en moddlare. De svarta plumparna växer slumpkontrollerat fram på de små pappersarken. Fläckformer ratas, andra får överleva en stund, kanske till och med uppgå i de utvaldas skara. Rytm, variation, kontrast – det är Frösséns bildmässiga utmaning. För här finns inga illustrativa ambitioner och ingen egentlig yttre handling. Däremot en frånvändhet, som kan kännas både befriande och problematisk. Det förstnämnda för den konstnärliga trovärdighetens styrka hos artister som inte verkar spekulera i snar framgång.
Det sistnämnda, problematiken, har däremot med det konstnärliga uttrycket att göra. Frössén vänder ryggen till samtidens bildironier, vilket kan kännas befriande, men samtidigt blir hans formspråk så lätt att placera inom Michaux's domän. Ja, ibland ligger det så nära den innovativa föregångaren att man misstar sig för att bläddra i någon av dennes publikationer. Men är man beredd att överse med detta framstår "Epigram" som en både konstnärligt intressant och typografiskt vacker konstbok.
Stockholm 2012-03-28 © Leif Mattsson |