www.omkonst.com:
Rummet saknar sin tid
Catharina Freuis, "Äga rum", Fotografins Hus, Slupskjulsvägen 26 c, Stockholm, 29/8 - 12/10 2013

Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
© Catharina Freuis © Catharina Freuis

Fotografins Hus, beläget bakom Moderna Museet, har hamnat något i skymundan av det offensiva Fotografiska vid stadsgårdshamnen. Det kan tyckas orättvist då även Fotografins Hus presenterar en hel del intressanta utställningar – som nu när österrikiskan Catharina Freuis visar fotografier av iscensatta modellbyggen.

Det här är Catharina Freuis (f. 1985) första presentation i Sverige. I en videointervju på utställningen introducerar hon verken och nämner sina förebilder, vilket är upplysande då hennes metod att fotografera miniatyrmodeller av rum i sig inte är unikt. Men med de parametrar hon arbetar – slutenhet (klaustrofobi), rummets metamorfos och förfall, i kombination med en antydd österrikisk historia – skapas en stark bildmässig och tematisk koncentration.

Modellernas miniatyrstorlekar ger Freuis möjligheter att skapa skalmässigt överrumplande effekter. I en svit på tre bilder kan man följa förvandlingen av ett sterilt men vardagligt omklädningsrum som gradvis täcks av ett monstruöst hårsvall. Eller som när kontorslandskapets alla bord och stolar täckts av en tjock, geléliknande massa. Och än mer surrealistiskt förfrämligande blir det när det klaustrofobiska sällskapsrummet fyllts med praktfulla (maskulina) jakttroféer. Eller som när ryggraden av något förhistoriskt djur slingrar sig likt en orm upp genom trapphuset.

Det är där det bränner till: i de symbolfyllda tvetydigheterna, i de (Roy Andersson-liknande) dunkla rumsbeskrivningarna, i det sterilas paradoxala sönderfall. Och över allt svävar en stämning av tidlöshet – eller snarare en avsaknad av tid. Metamorfosen sker utan självklar början eller slut, den är frusen i positioner som inte nödvändigvis följer på varandra. Och den verkar dessutom vara helt reversibel; rummens ursprungsform tycks kunna återtas när som helst, precis som i drömmen.
     Men detta kan ändå bara bli en metafysisk tankelek för betraktaren, i verkligheten förbrukas ofta Freuis modeller under arbetet, så sköra är de dockskåpsliknande scenerierna – även det ett slags memento mori.

Stockholm 2013-09-04 © Leif Mattsson


 


 

 

 


© Catharina Freuis


© Catharina Freuis


Fotografins Hus, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com