www.omkonst.com:
Avvikande exemplar
Petra Jensen, "3:e sorteringen...", Galleri Thomassen, Göteborg, 11/4 – 5/5 2013
Text: Berit Jonsvik

skriv ut denna text
"Ny Era" © Petra Jensen "3:e sorteringen" © Petra Jensen

För den som känner skam har Petra Jensen flätat en "Skämshatt" av gröna papperssnören. Den står mitt i rummet färdig att tas i bruk. Tillsammans med målningen "Tunneln" i samma rum blir associationerna vidare och ger intrycket av att det är hela mänskligheten hon vill placera under den hatten.

Petra Jensens målningar har ett färg- och formspråk, som ligger nära den japanska mangatraditionen. Glättiga färger paras med ett allt annat än glättigt innehåll, och graffitin är inte långt borta. Målningen "Tunneln" skildrar en ny och annorlunda värld med hotfull himmel och en mänsklig(?) figur, som befinner sig framför en svart tunnelöppning. Växligheten ovanför tunneln liknar Juraperiodens med sin fuktiga miljö och sina dinosaurier.

Det är en myllrande, färgstark och absurd utställning. Lekfulla labyrinter i fantasins värld. Frågorna hon verkar ställa är desto allvarligare. Hur ser framtiden ut efter apokalypsen? En av målningarna heter också "Ny Era", där natt och dag synes pågå samtidigt och landskapet flammar av eldar.
     Målningarna samsas med tredimensionella figurer och ansamlingar av naturalieföremål. Dessa objekt är som hämtade från gamla tiders Wunderkammer, med den skillnaden att Petra Jensen förhåller sig fritt till naturvetenskapen. Hon sätter samman dessa rester från vår tidsålder till något nytt. Ett helt bord fylls med ting, där de tänkbara kombinationerna är upp till var och en att läsa ihop.


 


 

 

 

Mycket handlar om abnormalitet eller aberration, avvikelser från det vi uppfattar som det normala. I teckningen "Barnrovflugan" upphäver hon storleksordningen och flugan blir ett gigantiskt rovdjur, som attackerar det lilla barnet. En likaledes gigantisk "Moshakedoppning" mosar en stackars människa under sig. De är nyskapelser, som kan knytas till dagens möjligheter att påverka evolutionen.

Ser man bara varje enskilt verk för sig, kan det nog vara svårt att få någon samlad bild av Petra Jensens konstnärskap. Men som helhet är utställningen lustfylld, infalls- och innehållsrik och man följer gärna med i hennes tankars irrgångar.

Göteborg 2013-04-24 © Berit Jonsvik (text och foto)

"Skämshatt" och "Tunneln" © Petra Jensen

Galleri Thomassen, Göteborg | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com