Brooklyn Museum visar en retrospektiv över amerikanska Judith Scotts sjuttonåriga karriär. Det handlar om skulpturer skapade med en tekniskt avancerad vävnadsprocess i kombination med funna objekt.
Verken påminner om kokonger omslutande objekt Scott approprierat från den delade ateljé där hon arbetade. Tekniken är sammanhållen, och rymmer en mängd subtila variationer. Färgskalorna skiftar från det monokroma till de oftare rika färgskalorna, och det går att se verken som tredimensionella målningar.
I många fall blir objekten – kemtvättsgalgar, en slang, ett hjul på en stol, trädkvistar, en kundvagn – integrerade delar i ytstrukturen. I andra fall är de helt dolda. De flesta verken är helt abstrakta, men i vissa fall framträder figurativa element – kanske mer beroende på mitt eget projicerande av mening än konstnärens avsikt.
|
© Judith Scott. Foto: Benjamin Blackwell |
Hur är estetiska och tekniska val gjorda? Finns referenser till yttervärlden eller annan konst? Om sådant får vi ingenting veta. Judith Scott kunde inte berätta själv. Det är svårt att undvika att se hennes konst i ljuset av hennes livshistoria.
Född 1943 med Downs syndrom och döv, isolerades hon i trettio år på institution, utan möjlighet till utbildning och fråntagen de konstmaterial hon visade intresse för.
I vuxen ålder tog tvillingsystern Joyce henne därifrån till Oakland i Kalifornien, där hon fick möjlighet att studera vid Creative Growth Art Center, en konstutbildning för människor med särskilda behov. Med full konstnärlig frihet utvecklade Scott efter två år plötsligt det unika visuella språk som hon skulle arbeta med varje dag, ibland tills fingrarna bokstavligen blödde, fram till sin död 2005.
Judith Scotts konst har nått berömmelse och återfinns i samlingar runtom i världen. 2011 ställde Museum of Everything i London, specialiserat på outsider art, ut hennes verk. Det är i sådana sammanhang Scott först blev en stjärna.
Bland renodlade konstmuseer är Brooklyn Museum först med att visa en retrospektiv med hennes verk. Utställningen presenterar verken mycket rakt på sak, ställda på podier fördelat på två rum. I London hängdes de från taken, vilket gav en större interaktion mellan verk och betraktare, och troligen tjänade dem bättre.
Att uppleva konsten utan känt teoretiskt sammanhang från avsändaren innebär en nyttig övning i att ta in dess fysiska och visuella kraft i rummet. Den är i Judith Scotts livsverk enorm.
Brooklyn 2014-11-10 © Mattias Lundblad
Judith Scott – Bound and Unbound visas på Elizabeth A. Sackler Center for Feminist Art, Brooklyn Museum. 200 Eastern Parkway, Brooklyn, New York.
Öppettider: Ons: 11 – 18, tors: 11 – 22, fre – sön: 11 – 18. |
© Judith Scott
© Judith Scott. Foto: Leon Borensztein
© Judith Scott
© Judith Scott. Foto: Benjamin Blackwell
|