Vintersalongen på Strandverket Konsthall i Marstrand visar verk av tjugo konstnärer. Den är curerad av Nina Bondeson i samarbete med Hasse Persson, Strandverkets konstnärliga ledare. Temat för salongen är att inte ha något tema, som Nina Bondesson uttrycker det. Hon vill presentera en samling idoga sanningssökare – Alla har sitt sätt.
Strandverket på Marstrand är en del av ett gammalt befästningsverk från mitten av 1800-talet och imponerande i sig med sina tjocka stenmurar. Fortifikationen fick nytt liv som konsthall sommaren 2012. Säsongen sträcker sig från mars till september med en vintersalong under december och januari. Under ett kort uppehåll mellan två vinterstormar tar jag mig dit och möts av stora skulpturer både utanför murarna och på innergården av bland andra Tony Cragg, Sean Henry, Bernar Venet, Pål Svensson, Maria Miesenberger och Eva Hild.
|
© Bengt Olson |
Den gamla fortifikationen, med sina tegelväggar och välvda tak och små spröjsade fönster, är en utställningslokal långt från den traditionella vita kuben.
Besökaren möts först av en ganska omfattande presentation av Bengt Olson, målaren som drog från Göteborg till Paris i början av 60-talet och där gjorde sig känd med flera stora offentliga uppdrag runt om i Frankrike. Hans målningar möter nästa konstnär, som visar en svävande vit klänning sydd av nitlotter. Det är AnnaKarin Petterssons gestaltning av drömmen om den stora penningvinsten.
Därifrån dras blickarna till Christer Lundqvists installation, Dogger Bank. En gammal journalfilm har inspirerat honom. Filmen visar ett sjunkande pansarfartyg vars besättning desperat försöker rädda sig. Ett rödmålat skepp ligger på golvet. Matroserna, i form av svarta figurer, klättrar på fartygssidan.
Fönsternischerna längs ytterväggen blir rum för måleri av Kerstin Bergh och Camilla Engman eller tredimensionella objekt med Anna Perssons klättrande barngestalter. Rummet avslutas med en skulptur i mosaik av Britt-Marie Jern, Budbärare.
|
© Christer Lundqvist |
På andra våningen fortsätter utställningen med grafiska blad av Jim Berggren, som tillsammans med Ragnar Strömbergs dikter har getts ut i en handtryckt bok Lunar Manual. Carina Fihn visar en installation bestående av två verk, Skogen som ingenting glömmer och The Lost & Found Collection. En gestaltning kring frågor om natur, vetenskap och människors inverkan på den biologiska mångfalden. Strax intill hänger Zara Zetterquists målningar, Farewell och But, the snakes are still waiting while she went to sea, burning through her darkest nights.
De olika konstnärskapen knyts ihop på ett föredömligt sätt; de bryts mot varandra, men har alltid någon sammanbindande länk.
Linda Spåman har fått ett eget mörkt rum för sin installation med tecknade skelett och tredimensionella hus i papper – en vänligt skrämmande bild av liv och död. Graffitins formspråk finns med genom Jonathan Josefssons måleri och tuftade mattor, som i sin tur möter Leslie Johnsons lekfulla träskulpturer, Totemistic och Halsband för ett träd. De samverkar sedan med Göran Johanssons expressionistiska måleri och Nilofar Kosheshis strama svartvita geometriska foto. Rummet avslutas med en stor målning, Spegling, likt ett fönster ut mot ett dalsländskt landskap av Karl Ceder.
|
© Jonathan Josefsson, Göran Johansson |
Vintersalongen 2015 visar olika sorters måleri från det mer finslipade bildberättandet till det mer expressionistiska samt olika typer av skulpturala uttryck från de skiraste objekt i papper till de fysiskt tunga i mosaik.
En så stor blandning av material och skilda uttryck skulle kunna resultera i en kakofoni, där alla krigar mot alla. Men ett genomtänkt urval och en insiktsfull placering av verken i salarna på Strandverket ger utställningen och vandringen genom rummen en naturlig rytm.
Och kanske är det också så, som gästcuratorn Nina Bondeson skriver i sin inledning, att alla de konstnärer hon presenterar, strävar efter att göra tillvaron begriplig genom att ivrigt beskriva världen, att det genom bild efter bild pågår en slags mångstämmig sanningssträvan.
En sanningssträvan, som här blir till en gemensam nämnare.
Deltagande konstnärer: Anna Persson / AnnaKarin Pettersson / Bengt Olson / Britt-Marie Jern / Camilla Engman / Carina Fihn / Christer Lundqvist / Eric Saline / Göran Johansson / Jim Berggren / Jonathan Josefsson / Karl Ceder / Kerstin Bergh / Leslie Johnson / Linda Spåman / Martin Etherton Friberg / Nilofar Kosheshi / Omid Delafrouz / Rolf Gustafsson / Zara Zetterquist
Göteborg 2015-12-09 © Berit Jonsvik (text och foto) |