www.omkonst.com:
"Women don't paint very well"
Samlingsutställning: "Women don't paint very well", hangmenProjects, Stockholm, 11/11 – 3/12 2016
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text

Utställningsvy med verk av Meta Isaeus-Berlin (vä), Kristina Bength (hö)
och Sonja Larsson (nästa rum). Foto hangmenProjects

© Mamma Andersson

HangmenProjects har lyckats samla en imponerande skara konstnärer på kort varsel. En vecka för att vara precis. Vill man ta del av en grupp starka konstnärliga statements från tjugoen kvinnliga konstnärer är detta rätt utställning att besöka.

© Mari Rantanen

Utställningens tillkomst är en högst begriplig reaktion på Georg Baselitz plumpa och gravt nedsättande uttalande om kvinnliga målare så sent som 2013 i en intervju i Der Spiegel (se rubriken). Att han sedan modererar men i stort sätt vidhåller åsikten 2015 i en intervju i The Guardian gör knappast saken bättre. Men frågan är om polemik är rätt väg i könsspelet med den vulgära presidentkampanjen i USA i färskt minne? Skall målare låta sig provoceras av uttalandets låga nivå och självmant inskränka sig att inrangeras under en kategori, ett visst kön? Det är tragiskt att dylika citat som Baselitz, vars grad av betydelse och mening starkt kan ifrågasättas, ens behöver bemötas.

© Anna Järvinen

Samlingen som sådan pejlar snarare dagsformen för det samtida måleriet och scenen för detsamma under de senaste femton åren. Självfallet bjuder utställningen i flera fall på gamla bekanta eller målningar som man redan skulle kunna ha sett. Det blir ju själva poängen.
   Men flertalet av deltagarna retar nyfikenheten, och jag hoppas till exempel få se lite mer av Anna Järvinens teckningar. Meta Isaeus-Berlin verkar vara på väg mot ett efterlängtat möte mellan hennes tidigare subtila installationer och ett nu mer avslappnat och nedtonat måleri, vilket jag ser fram emot fler exempel på.
    Repriser eller ej i övrigt, utställningen utstrålar energi, glädje och är en generös bekräftelse kolleger emellan.

Stockholm 2016-11-16 © Susanna Slöör

Medverkande:
Mamma Andersson, Kristina Bength, Lina Bjerneld, Carin Ellberg, My Ekman, Sofia Ekström, Cecilia Elde, Meta Isaeus-Berlin, Kristina Jansson, Anna Järvinen, Sonja Larsson, Petra Lindholm, Kristina Matousch, Maria Nordin, Ylva Ogland, Sofie Proos, Mari Rantanen, Stina Rosenberg, Disa Rytt, Sigrid Sandström, Anna Svensson och Astrid Sylwan


 


 

 

 


© Ylva Ogland


© Astrid Sylwan


© Disa Rytt


© My Ekman


hangmenProjects, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com