www.omkonst.se:
En motrörelse i Falun
Sammankomsten - Galleri Se Konst, 23-25/8. Intervention i samlingarna - Dalarnas Museum. Karin Ögren - Kristine kyrka 23/8 - ca två veckor framåt. Harpa Dögg Kjartansdottír - Galleri Hörnan, 23/8-1/10 2018
Text: Niels Hebert

skriv ut denna text
© Anders Jansson © Karin Ögren  

Hela Falun är ett världsarv vilket kastar sin skugga över konstlivet. Dalarnas Museum vilar tryggt i traditionerna. För tio år sedan tröttnade ett antal konstnärer i Falun på att man måste åka någon annanstans för att se den nya konsten. Idén om motrörelse föddes – att ta samtidskonsten till Falun – och ett tiotal konstnärer startade Galleri Se Konst. I helgen som gick och ett par veckor framåt uppmärksammas de tio åren. Konsten står givetvis i centrum. Arrangemanget kallas "Sammankomsten – Rehearsal" (repetition), vilket ska tolkas som att evenemanget blir årligt.

På Dalarnas museum har galleriet kunnat intervenera i samlingarna med ett 25-tal nya och gamla verk av konstnärer som ställt ut på Galleri Se konst. Ibland finns paralleller mellan eviga värden – som Anders Janssons flicka med kropp av en björkstam, som visas i en stuginteriör. Det är som bodde hon här. Olle Norås visar akvareller av landskap byggda av glödande färgeruptioner, som med viss välvilja kan tolkas som ett färgspråk med Dala-anknytning.
     Marja-Leena Silllanpää lägger fram bitar av ett urklippt mönster i bomullstyg som en tidlös meditation om arbetet att bli en människa. Richard Galloway, engelsk grafiker som flyttat till Dalarna, visar en "moralitet", en svit om hur ondska föder ondska. Ibland blir det tydligt att uttryck som används i dag inte ens kunde tänkas för 100 år sedan, som färgmeditationerna av Leif Elggren och Stefan Johansson.

© Olle Norås

I samverkan med kommunens galleri Hörnan visar Harpa Dögg Kjartansdottir skulpturer och montage. Allt är precist och i liten skala. Montagen antyder en rymd, det finns skalor och mätinstrument och, som jag ser det, en längtan efter naturvetenskaplig exakthet. Stenars former tycks dölja en hel värld bakom sin tystnad.
     I Kristine kyrka har Karin Ögren monterat två svarta planeter. Fler gick kyrkan inte med på. Planeterna på vitkalkad vägg tycks mig som titthål mot ett andligt större än kyrkorummet.
     Det finns inget datum satt för hur länge tillskotten till museets samlingar hänger, liksom i Kristine kyrka. Det bestämmer konstnärerna. 

Genom åren har Se Konst haft utställningar med över 150 konstnärer och idag söker sig konstnärer hit, men det har varit många kämpiga år.
     – De senaste två åren har Falu kommun och landstinget gett oss bra stöd. Vi har även stöd från Kulturrådet. Men under åtta år hade vi ingenting, säger John Rasimus, en av tio konstnärer i den grupp som ansvarar för Galleri Se Konst.
Och framtiden?
    – Vi kan ju det vi håller på med. Det är nog dags att pröva något nytt, kanske bjuda in flera konstnärer till workshops och skapa gemensamma verk, säger John Rasimus.
Kanske blir motrörelsen än starkare.

Falun 2018-08-28 © Niels Hebert


 


 

 

 

 

 

 


© Richard Galloway

 

 

 

 


© Harpa Dögg Kjartansdottir


Dalarnas museum, Falun | Galleri Se Konst, Falun | Galleri Hörnan, Falun | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com