”Barnvagnssyndromet” inträffar med viss regelbundet för den som ser mycket konst och särskilt då måleri. Det vill säga man ser det som i stunden berör; för blivande mammor och pappor blir antalet barnvagnar på stan helt plötsligt påfallande många.
Som genom ett trollslag visas nu ofta spateldrivet, abstrakt friformsmåleri. Och visst är Stockholmsgallerierna sedan något femtal år tillbaka fyllda med nonfigurativt formspråk. Men det är inte hela sanningen, parallellt lever alla uttryck och de närmaste veckorna kan man knyta kontakt med två intressanta figurativa målare samt en konstnärsduo.
Lotta Döbling - Domeij Gallery
På Domeij Gallery visar Lotta Döbling en samling målningar under rubriken Passager och utsnitt. Hon driver sina disparata infall nästan mot kitschens skamsna rand, men på ett lågmält och inspirerande vis.
Jag förs tillbaka till barnets minnesvärldar; där hemma hos äldre släktingar kunde blicken, eftermiddagsuttråkad, fastna för några färgfläckar i hörnet på en landskapsmålning i tjock guldram. Ett sådant hörn möter jag i en av Döblings målningar som smart tvingar uppmärksamheten mot dessa spännande utmarker i minnet. Man brukar kalla det för det perceptuella minnet och på dess skräphyllor samsas troligen det mesta vi minns, men som kanske inte värderades i stunden det upplevdes. En återblick kan likt Prousts berömda sinnesminnen väcka förlorade världar åter, genom att helt enkelt påvisa att de är förlorade. En tidsupplevelsens skarpa u-sväng infinner sig.
Lotta Döbling ställer inbjudande och i viss mån uppfordrande fram sina utsnitt ur olika vinklar för var och en att stämma av sitt inre skafferi emot.
Gunnar Larsson - Susanne Pettersson Gallery
Gunnar Larsson hade en stor utställning i Konstakademiens salar för något drygt år sedan. Där spände han målarmusklerna på ett för många uppskattat vis för dem som berusas av det riktigt höga och intensiva färgläget. (och här lurar barnvagnarna igen när man går ut på konstpromenad för närvarande med exempelvis Peter Halley på Galerie Forsblom, Gilbert & George på Moderna Museet och kanske med en kulmen med Björn Wessman aktuell om någon vecka på Waldemarsudde.)
Men i Gunnar Larssons fall så förmår han balansera sina höga toner med en kärv och lekfull elegans. Som alltid är det känslan för proportioner färgtoner emellan som blir avgörande för resultatet i det här svårbemästrade registret. Jag uppskattar särskilt hans målningar och medaljonger med blommor, fabeldjur och forna gudar hämtade ur en allegorisk tradition. Den parar han med en inte så lite uttryckt kärlek till föregångare som vilddjuren Matisse och Derain på sin tid för att nämna några.
Tilpo - Susanne Pettersson Gallery
Konstnärsduon Tilpo (Hans Eriksson och Hanna Aihonen) drar i de inre rummen på Susanne Pettersson Gallery iväg oss på en kulturell botgöringsresa. Resmålet är Sydafrika och dess kluvna historia mellan svarta och vita. I avlatshandlingen ingår rengöring som tema och vi får följa en karneval med städande, fönsterputsare i högtidsrummen och ett porträtt av städrockar till salu åt den del av medborgarna som hänvisats till att passa upp den andra halvan.
Målarspåren för dem vidare över 1700-talet och låter ursprungsberättelserna låna röster av Watteau och Fragonard. Ackordet drar dock mot mörker och svärta. En dunkel barinteriör verkar vara inledningen för Tilpos intresse och fantasi för att bygga ut sitt tema. Särskilt de mindre akrylmålningarna är små måleriska pärlor som exempelvis Carneval and Minds samt Granted Button.
Utställningens enda oljemålning bryter av med en ymnig kvinnokropp försedd med en dildo som penetrerar ett dockhus. Den är en effektiv påminnelse om att anspelningar på sex i konsten aldrig får bli tråkiga, vilket sker i fallet med exempelvis duon Gilbert & Georges exponerande av sina mörka regioner.
Stockholm 2019-03-05 © Susanna Slöör |