Sextiotvå år har gått sedan Jasper Johns slog igenom i en separatutställning och snabbt fick sin plats i amerikansk konstkanon. Fyra år tidigare kom han från södern till New York där den abstrakta expressionismen gick på högvarv. För egen del blev han kallad "ny-dadaist", och tillskrivs med Robert Rauschenberg stor del i vägen mot popkonsten. “Take an object / Do something to it / Do something else to it. [Repeat.]” är hans mest berömda citat. En inställning i kontrast mot en konstvärld som tog sig själv på stort allvar.
88 år gammal behåller Johns sin ställning. Hans tidiga verk säljs för miljardbelopp och själv visar han inga tecken på att sakta ner. En retrospektiv kommer att delas mellan Whitneymuseet och Philadelphia Museum of Art nästa höst. Hos Matthew Marks i New Yorks Chelsea är det nya verk som visas, sammanlagt 61 stycken från 2014 till 2018, på duk, papper och plast. Dominerar gör akryl, olja, tusch och enkaustik.
Utställningen delas upp i fem serier, med överlappande element. Skelett återkommer som en påminnelse om dödlighet. Grönt dominerar färgskalan. Teckenalfabet, siffror och bokstäver är genomgående, liksom till synes slumpmässigt valda tidningsartiklar. Att se ytan på nära håll är en upplevelse i sig, med rikedomen av material och applikationsmetoder.
|
Utan titel, 2016
© Jasper Johns / VAGA at Artists Rights Society (ARS), NY,
Courtesy Matthew Marks Gallery (Klicka på bilden för hög upplösning) |
De allra flesta verk är obetitlade, men fyra akrylmålningar – tre i mörka toner, en i ljusa – hämtas från en serie där flera verk bär namnet Regrets. De bygger på ett fotografi av Lucien Freud, taget 1964 av John Deakin på uppdrag av Francis Bacon. Ansiktet har blivit dödskalleliknande, mestadels transparent, ovanpå en kantig, silhuettartad torso.
Den största serien i utställningen kan benämnas “Farley Breaks Down”, och har den texten målad i stencilstil. Även den bygger på ett fotografi, denna gång av den brittiske bildjournalisten Larry Burrows, publicerat i LIFE 1965. Den amerikanske soldaten James C. Farley sitter gråtande i ett förråd efter att en medsoldat dött i strid i Vietnam. Därmed är Johns tillbaka i en bildvärld som hämtas från det militära, där det började med flaggor och måltavlor. Konsthistoriska lån finns från Picasso, och även Munch finns med på ett hörn. Johns bildvärld beskrivs ofta som ganska dyster, men här finns en genomgående märklig spänning mellan avgrundsdjup sorg och munterhet.
Trots det symbolrika måleriet tycks Jasper Johns inte ta någon tydlig ställning, varken känslomässigt eller politiskt. Snarare observerar och konstaterar han de fakta som omger honom och överför dem på papper och duk. Han gör helt enkelt något med dem, gör något annat med dem och repeterar.
New York 2019-03-21 © Mattias Lundblad
Adress: Matthew Marks Gallery, 522 W 22 Street, New York City |
|
Utan titel, 2018
© Jasper Johns / VAGA at Artists Rights Society (ARS), NY,
Courtesy Matthew Marks Gallery
Utan titel, 2018
© Jasper Johns / VAGA at Artists Rights Society (ARS), NY,
Courtesy Matthew Marks Gallery
Utan titel, 2017
© Jasper Johns / VAGA at Artists Rights Society (ARS), NY,
Courtesy Matthew Marks Gallery
|