www.omkonst.se:
Med uttalat budskap
Godwin Namuyimba, The Dreamer – Gallery Steinsland Berliner, Stockholm, 8/11—30/11 2019
Text: Maria Backman

skriv ut denna text
Black Worrior, 121 x 85 cm © Godwin Namuyimba
(Klicka på bilden för hög upplösning)
Bossing Again, 150 x 142 cm © Godwin Namuyimba
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Det hör inte till vanligheterna att afrikanska konstnärer visas på den stockholmska, privata galleriscenen. Just nu kan vi se den ugandiske konstnären Godwin Champs Namuyimbas målningar på Galleri Steinsland Berliner.

Utställningen har fått titeln The Dreamer och består av åtta målningar, tillräckligt för att man ska få en uppfattning om Namuyimbas inriktning. Det är ett föreställande men fritt och kraftfullt måleri med människor, mönster, rum. Collage blandas med akrylmåleri, fotoutskrifter är inklistrade i flera av målningarna. Familj och vänner porträtteras i olika situationer.
     Black Worrior visar en ung man med röda boxhandskar och en katt i knäet. Bokhyllan och tapeten bakom honom återkommer i Revolution där en ung flicka i vit klänning tittar allvarligt rakt mot betraktaren.
     I den stora målningen Bossing Again syns en kvinna sittande i en stol. Det är ingen fin dam i västeuropeisk, borgerlig mening – den här kvinnan skrevar brett med benen och är djupt försjunken i läsningen av en bok, med målningens titel på omslaget. Hennes skor med höga vassa klackar vilar på travar med böcker skrivna av tidigare, vita västerländska filosofer och författare. Böcker i hyllan bakom henne har foton av svarta ansikten, av afrikanska tänkare och aktivister.

En symbol som återkommer i flera målningar är ”Sankofa-fågeln” – en västafrikansk bild som associeras med talesättet ”det är inte fel att återvända till det du har glömt”, alltså en hänvisning till en afrikansk historia – att lära av det förgångna. Sankofafågeln används också som referens till slaverihistorien i Amerika. Målningen White Square visar en bild i bilden – i en gråvit ruta ser vi en person som somnat bredvid sin flaska Nile-öl med en uppslagen bok framför sig. Västerlandets religiösa traditioner som missionärerna tog till Afrika ställs mot Sankofa-fågeln utanför rutan.

Greatest Desire. 92 x 150 cm © Godwin Namuyimba

Namuyimba har ett uttalat afrocentriskt perspektiv där han närmast aktivistiskt arbetar med att framhålla en afrikansk historia som den nya identiteten grundar sig på, snarare än det västerländska perspektivet som den brittiska kolonialmakten införde i bland annat Uganda. Europeisk modernism i lokal tappning har i decennier varit dominerande i ugandisk konst men nu börjar förändringar ske.
    Ytterligare ett perspektiv – afrofuturismen, med inspiration från bland annat science fiction och magisk realism där bland andra den legendariske jazzmusikern Sun Ra redan på 1960-talet framförde sitt budskap ”Space is the Place – finns med i Namuyimbas måleri. I både Planet of Hope och Greatest Desire syns hänvisningar till denna form av framtidstänkande. Arthur Jafas arbeten som ställdes ut i somras på Moderna Museet har också många paralleller till afrofuturismen.

Namuyimbas verk är fulla av hänvisningar till afrikansk identitet och de har förstås ett uttalat budskap. Trots detta upplevs de inte som programmatiska eller dogmatiska. Måleriet är väl genomfört till färg och komposition. Oväntade färgkombinationer och olika strukturer ställs mot varandra. Människorna avbildas också som individer i ett fint hantverk. Förmodligen kommer Godwin Namuyimba snart att visas internationellt.

Stockholm 2019-11-14 © Maria Backman


 


 

 

 


Revolution, 116 x 78 cm
© Godwin Namuyimba


White Square, 100 x 80 cm
© Godwin Namuyimba


Rescue, 150 x 118 cm © Godwin Namuyimba

 


Gallery Steinsland Berliner, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com