www.omkonst.se:
Några glimtar från årets Supermarket
Supermarket 2019- Sickla Front, Uddvägen 7, Sickla Nacka, 4/4 - 7/4 2019
Text: Niels Hebert

skriv ut denna text
© SIGN
(Klicka på bilden för hög upplösning)
Protest Crowd. Strike for Repeal, Dublin © Joy Gerrad
(Klicka på bilden för hög upplösning)

I år har Supermarket pressat sig in i en tegelbyggnad i Sickla i Nacka. Mötesplatsen för konstnärsdrivna initiativ och gallerier känns igen, men trender växlar. Från den myllrande mässan kommer här några glimtar.

2019 när människor demonstrerar i många av världens storstäder fångar den irländske konstnären Joy Gerrad demonstrationer i små svartvita målningar med stora folkmassor på stort avstånd. Varför går människor ut på gatorna? Kan sociala krafter vända allt på ända på gott – eller på ont? Varför leder vissa protester till det bättre, men andra inte?
     Kollektiv social dynamik finns också i målningarna av arga, protesterande kvinnor av Gina Birch från Turps konstskola i London. Här står internet för organisering av viktiga rörelser. Att se kvinnornas ansikten tycks ge protesten större verkan än stora gatudemonstrationer.

Breaking Through © Ana Vujic

Europa har erfarit splittrande sociala förändringar sedan 2015. Murar och taggtråd spärrar gränser. Ana Vujic i gruppen Kleinkunsthalle i Basel i Schweiz tecknar stort och kraftfullt ett ögonblick som belyser en del av Europas historia: flyktingen ser rättvisans gudinna ligga avsvimmad på andra sidan taggtråden med balansvågen på marken.
    Konstnären Josef Kowner, överlevare från Auschwitz, som kom till Sverige efter andra världskriget, bodde i Kalmar till sin död 1967. Hans öde beskrivs i en kort film av sin brorson, den israeliske konstnären Elyasaf Kowner från Tel Aviv, som också visar ett knippe målningar av öde stränder vid blått hav, en färg som drar till sig ögat och är svår att glömma.
    Vatten spelar en viktig roll även i Tuçe Akays svit Water från det konstnärsdrivna Shelter Artists i turkiska Izmir. Hennes enkla, finstämda måleri är inte fritt från svåra frågor.

Ascendance © Elyasaf Kowner

På Supermarket är alla möten möjliga. Högt upp under taket befiiner sig Henrik Jonsson från konstnärsgruppen Bunkern i Örebro i färd med att framställa en replik av Michelangelos jättelika David-skulptur i Florens. Men han kallar verket Goliat. David var frihetshjälten och Goliat den väldige fienden. Konstnären, som tidigare skulpterat Rembrandts självporträtt, förklarar, enkelt uttryckt, att han vill utforska verket och ställa frågor om det klassiska.

SIGN från Groningen lägger något märkligt till utsikten från taket till huset i Nacka där Supermarket håller till, nämligen en bild som visar hemsidor hos användare i närheten. Denna andra utsikt kan beskrivas som ett abstrakt landskap. Som jag förstår är webbplatser "tredimensionella" och du kan som i ett tv-spel låta en liten gestalt flyga över hemsidesbebyggelsen. Som för att understryka det hela har konstnärerna framställt Googels hemsida i form av ett guldklätt objekt. Den användning som konstnärsgruppen Alternative Art Guide från Haag vill är att skapa en guide till all världens konstnärsdrivna aktiviteter.

Ett alternativt söksystem finns hos konstscenen A.C.S i Seoul i Sydkorea där konstnärer, curatorer och gallerister möts kring experimentell konst. För att samtalen ska komma igång får små träbitar med namn och frågor flyta i en mindre bassäng för att hitta andra träbitar och därmed föreslå vem som ska tala med vem.
     Helsingforsgruppen Huuto (som har över 100 medlemmar och fyra gallerier) erbjuder ett lyckohjul med vinster som en utställningsplats, ryktbarhet och ära, upphittade konstobjekt, mästerverk av Huutokonstnärer etc. När det gäller konst vinner alla, deklarerar Huuto.

Sickla Nacka 2019-04-05 © Niels Hebert


 


 

 

 


U T © Gina Birch


Del av sviten Water © Tuçe Akay


Goliat © Henrik Jonsson


Google © SIGN


Wheel of Fortune © Huuto


Supermarket | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com