Kebnekaises bergsmassiv är motivvärlden i Roger Mettos utställning på Bror Hjorths Hus i Uppsala. Det är konstnärens hembygd och välkända trakter i hans måleri, och denna gång har besökaren att helt hålla sig till dalen vid Ladtjovagge och berget Tuolapagorni. Mig tycks det som om fjällandskapet förmedlar djupa mänskliga erfarenheter.
Målningen av Ladtjovagges dalgång är utställningens upptakt, en horisontell värld med ett högt berg fläckat av glaciärer på andra sidan dalen. Branterna är dramatiska. I dalens mitt kan vi urskilda en jokk. Bergskammarna närmare betraktaren är rena färgglädjen i lila, gult, rött och grönt jämfört med det stora bergets mer enhetliga framtoning.
Målningen fångar inte enbart en svindlande fjällvärld i ett världsperspektiv, utan här finns också stark glädje över att vara en del av tillvaron och att kunna uppleva och förmedla syner, sinnesintryck och tillhörighet.
Berget Tuolapagorni, som i detta nordliga landskap framstår som mjukt, närmast sensuellt till sin form, bildar fond i målningen Rubicon. Kvinnan vi ser i landskapet tycks ledsen och orolig. I målningens nederkant skymtar profilen av en man i keps som tycks vara på väg därifrån, nedåt, kanske en ung man som ger sig ut i världen. Rubicon var antikens flod utan återvändo när den korsats. Vi ser konturen av ett mänskligt drama mitt i detta storslagna landskap. Människan är ändå inte liten. Det finns ömhet i denna berättelse om ett steg i livet som är både unikt och allmängiltigt.
|
Rubicon (detalj) © Roger Metto |
Roger Metto låter Tuolapagorni från Rubicon bli ett slags bärande vägg i utställningen. Han rör sig obehindrat mellan olja och akvarell och berget återkommer i en rad akvareller som arrangerats i stora grupper. Intill hänger exempelvis Västra leden, 12 akvareller i två grupper. Varje målning återger berget tre gånger. I Skiftningar är akvarellerna ännu fler och berget sett från ett annat håll.
Bakom bergsformationerna i målningarna skymtar abstrakta, organiska former som överlappar flera verk i gruppen, kanske som en meditativ utblick över inre skeenden.
Konstnären visar också en handfull små träskulpturer som han kallar En hälsning till Bror. Roger Mettos motivvärld är inte Bror Hjorths, utan han återkommer till den slitstarka populärkulturella schablonen Vilda Västern, som han sedan tidigare är hemmastadd i. Wrangler är en man som tycks bära både sorg och vemod; mannen är helt enkelt inte längre den han var.
Uppsala 2020-02-06 © Niels Hebert
|
Skiftningar © Roger Metto
Wrangler © Roger Metto
|