Till det rytmiska klickandet av en analog diaprojektor möts vi av en värld av mörka stjärnhimlar, gaslyktor och bobyggande sparvar.
Johan Österholm har studerat ett lite märkligt fenomen i Berlin. De gamla uttjänta gaslyktorna runt parken Tiergarten och utefter Unter den Linden har blivit åtråvärda boplatser för sparvar. Han har fotograferat de nya boplatserna i serien Lantern Smashers. Utifrån sina iakttagelser skapar han en gestaltning om natten och mörkrets försvinnande i vår nutid.
I introduktionen till utställningen skriver Österholm att det ”För närvarande flimrar ungefär 350 miljoner gatlampor till liv runtom i världen när eftermiddagen övergår i skymning, och från dem strålar ljus upp från jordytan och ut i rymden”. Han menar också att det mesta på jorden har varit utsatt för förändring utom en sak: att dag övergår i natt och sedan till dag igen i ett evigt kretslopp. Ljus och mörker är något allt levande varit tvunget att förhålla sig till. Men sedan tidigt 1800-tal pågår ett upphävande av natten.
|
© Johan Österholm |
|
Med sparsamma medel gör Johan Österholm en filosofisk djupdykning i saknaden efter det försvunna nattmörkret. Fotografier av de numera förfallna gaslyktorna med sina bobyggande sparvar ställs mot en replik av en gaslykta, Luminous Reign. Österholm har försett den med skyddsglas där stjärnhimlen bränts in. När lampan tänds lyser de fiktiva stjärnorna genom glaset. I det inre rummet gestaltar Österholm något de flesta stadsbor numera inte upplever, det vill säga en mörk natthimmel med lysande stjärnor. Han har i verken Antique Sky, använt sig av gamla tomma boksidor som han bestryker med ljuskänslig emulsion på vilka han sedan exponerar gamla glasnegativ av stjärnhimmeln.
The Stars Below är också en boktitel av Ursula K. Le Guin, författaren av många fantasy- och science fiction-romaner. I en kortnovell med denna titel konstaterar hon att om man inte ser himlen kan man inte känna tidens gång och inte heller förstå planeternas dans. Johan Österholms gestaltning av The Stars Below, är en konsekvent och poetisk skildring i gaslyktans sken av en förlorad värld av mörker.
Göteborg 2021-03-26 © Berit Jonsvik (text och foto) |