Galleri Riis öppnar åter publikt med en c/o-utställning i eventlokalen Pomp på Västmannagatan 81 A. Lokalen är hänförande och vore det perfekta, permanenta skulpturgalleriet i Stockholm.
Men nu får vi nöja oss med möjligheten att se åtminstone en utställning med Éva Mag som med sitt sedvanliga lustfyllda och brutala angrepp nu spänger gränsen för vad som kan anses vara glaserade keramiska verk. Hennes vänner i leran har bokstavligen sprängts i ugnsvärmen och resterna samlas upp på liggande hjulförsedda brickor på golvet eller hängande på vägg. Ett helt bord har dukats med en i allra högsta grad processorienterad undersökning om vad mötet med glasyr, lera och hetta kan åstadkomma.
Lokalen placerad mellan två innergårdar påminner om ett sofistikerat galleri i Paris Marais-kvarter. Höga fönster och rester efter det ursprungliga gjuteriets traverser finns kvar. Men allt är utstuderat renoverat och lokalen för olika event går under namnet Pomp. Må det bli en mer permanent plats för konstnärliga utställningsexperiment.
|
© Britta Marakatt-Labba (Klicka på bilden för hög upplösning) |
|
Galleri Helle Knudsen har levt ett digitalt liv det senaste halvåret, efter att lokalen i Enskede lämnades. Nu har det blivit en ny fast adress på Hantverkargatan på Kungsholmen. Galleriet inleder med en samlingsutställning som ger en inblick i galleriets verksamhet vilket även inkluderar partnerskapet med konstföreningen Våga Se.
Uppmärksammade Britta Marakatt-Labbas broderade skildringar över samiskt liv i en både geografiskt vid och socialt trång värld finns med. Simon Fensholm tog sin master i Köpenhamn 2015 och får kanske representera den fortlöpande satsningen på att uppmärksamma yngre målare och debutanter. Verksamheten med debutantstipendier kommer framöver återupptas. Danska Anne Vilsböll är en av galleriets sedan länge återkommande målare. Till kvartetten av öppningsutställare hör även Emma Larsson med sina vattenbaserade, organiskt slingrande bilder.
|
Installationsvy Issues Gallery |
|
Bakom Issues Gallery står Oscar Carlson, som fört en nomadiserande tillvaro med popup-utställningar sedan 2014. Han är välkänd i sitt myllrande nätverk av relativt nyetablerade konstnärer, och är ursprungligen utbildad konstnär. Numera är det den mer sociala tillvaron som viktig mellanhand på konstscenen som gäller, nu som gallerist med en fast adress på Vattugatan i Stockholm. Lokalen är i sig ett skyltfönster med god överblick från gatan, och kan påminna lite om Nevvens sätt i Göteborg att introducera intressanta konstnärskap.
Temat på den aktuella utställningen är fritt och endast bundet av ett i förväg fastställt format. Verken är en blandning av objekt, skulptur och måleri som strävar i olika formationer längs väggarna och på golvet. Det är en inbjudande presentation som lovar gott för den fortsatta verksamheten. Flera namn känns igen från de senaste årens examensutställningar.
Oscar Carlson är noga med att lyfta fram sitt ”lokala” fokus, även om det finns gäster med från exempelvis Danmark. Så skönt att yngre gallerister och konstnärer på uppgång numera inser vikten av att vårda sig om att bygga och utveckla den lokala platsens värde. Vilket naturligtvis inte står i motsats till att vårda relationer över gränserna heller.
Stockholm 2021-09-01 © Susanna Slöör |
© Éva Mag
© Emma Larsson
© Ida Persson
© Linda Pedersen och Henning Hamilton
|